Публикация

Кога HPV инфекцията може да причини рак

Кога HPV инфекцията може да причини рак

Предпазване от болести, причинявани от HPV - онлайн дискусия с модератор проф. Милко Сираков


Инфекцията с HPV може да причини онкологично заболяване, макар че организмът на повечето хора се самоизчиства. Определени щамове обаче са по-агресивни и повтарящите се инфекции през годините могат да се развият до предрак и рак на маточната шийка. Това пише в отговор на въпроси от лекари в дискусията по темата в CredoWeb проф. Милко Сираков от "Майчин дом". 

Може ли HPV вирусът да причини функционални (репродуктивни) клетъчни промени, без да има видими морфологични увреждания или пролиферация? Отговорът на този въпрос ще определи значението на търсенето/откриването на HPV в клетките на една двойка, която лекува безплодието си и необходимостта от специфично лечение за HPV-позитивните пациенти - категоричен е проф. д-р Златко Н. Кълвачев, дмн, в материала си "HPV и репродуктивно здраве":

Проучванията показват, че присъствието на HPV вирусна ДНК индуцира фрагментация на ядрената ДНК на сперматозоида. Както и в соматичните клетки, ДНК фрагментацията в ядрото на сперматозоида е сигнал, активиращ процеса на апоптоза. Логично се обсъжда въпросът, дали ефекта на вирусната ДНК зависи от генотипа на HPV. Налични са резултати от проучвания, които показват, че когато сперматозоида е инфектиран с HPV-16 или HPV-31, се наблюдава ДНК фрагментация в сперматозоида, но такава не се наблюдава, когато спермата е инфектирана с HPV-6 и HPV-11. Освен това се съобщава, че ДНК от HPV-16 води до по-силна деформация на сперматозоида (странично изместване на главата), в сравнение с
деформацията на сперматозоидите, инфектирани с HPV-18, 31 и 33. Нещо повече, регистрирано е значително намаление на общата подвижност на сперматозоидите, инфектирани с ДНК от HPV-6, 11, 16, 18, 31 или 33 (Connelly DA et al., 2001; Lee CA et al., 2002). 

Включете се в онлайн дискусията: Предпазване от болести, причинявани от HPV

HPV инфекцията  е най-разпространената полово предавана инфекция, като различните вирусни генотипове имат потенциал да променят гостоприемната клетка бенигнено или неопластично (Dunne EF et al., 2013). Протича най-често безсимптомно, като заболелият в повечето случаи дори не подозира,че е заразен.

Ново глобално изследване сочи, че две дози от ваксината за HPV,  са достатъчно ефективни за защита на по-млади тийнейджъри срещу предавания по полов път вирус.Човешкият папилома вирус – HPV е причината за 90 процента от рака на шийката на матката. 

В Credoweb  тече онлайн дискусия сред специалисти "Предпазване от болести, причинени от HPV". Модератор на онлайн дебата е проф. д-р Милко Сираков, а във фокус са най-често причиняваните от човешния папилома вирус (HPV) болести: рак на шийката на матката (PMШ), рак на влагалището, рак на пениса, различни инфекции и други. РМШ е на второ място по честота сред раковите заболявания при жените, както и на второ място по смърност от рак. Не е тайна, че в гилдията има много колебания, много незнание по темата. Същото важи и за потърпевшите. Антиваксиналните движения са изключително активни, което усложнява картината. Всеки, който иска да се включи, да сподели мнение, професионален опит или да зададе въпрос, може да го направи ТУК

 

Коментари

Аз лично си направих единственият, одобрен от FDA тест за папилома вирус, Digene. Всички останали тестове крият определени неточности. Хубаво е да сме по-добре информирани, както пациенти, така и лекари.