Публикация

Известни лекари се обединиха в подкрепа на ваксинациите


В новоучреденото Българско сдружение по ваксинопрофилактика влизат водещи експерти, които ще работят за повишаване на здравната култура на обществото по отношение на съвременните начини за превенция на заболяванията.

Сдружението ще популяризира добрите европейски и световни имунизационни практики, ще съдейства за осъвременяване на имунизационния календар на страната ни, както и за разширяване на достъпа до ваксинации на рисковите групи.

„В момента сме в морбилна епидемия и създаването на това сдружение звучи актуално, когато на пръв поглед една невинна детска шарка създаде много сериозни проблеми и вече има 15 смъртни случая. В моята 43-годишна практика на лекар такова чудо не съм виждал”, подчерта доц. Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация.

„Всички искаме да бъдем здрави, а когато се разболеем, да бъдем лекувани добре. Отдавна е доказано, че е много по-евтино, много по-добре за здравето и обществото заболяванията да се профилактират, отколкото да се лекуват. Ваксините са един от най-съществените елементи на профилактиката”, каза доц. Генев.

Той акцентира на факта, че благодарение на ваксинопрофилактиката светът се е избавил от редица болести като едрата шарка, дифтерията. Чрез ваксините се предотвратяват и усложненията на някои на пръв поглед невинни заболявания, противодейства се на вирусните инфекции, които са много коварни – могат да отключат редица сериозни заболявания – напр. мултипленната склероза. Ефективни са и при предпазване от рак на маточната шийка.

Доц. Генев подчерта негативната роля на разпространяваните чрез интернет информации за вредата от ваксините и ги нарече неверни, погрешни, заблуждаващи.

„Нека да слушаме и да вярваме повече на професионалистите – ефектът ще бъде положителен за обществото”, призова председателят на Българската педиатрична асоциация.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров посочи, че един от проблемите, които сдружението ще се опита да реши, е пречката в имунизационния календар, която е предпоставка ваксинацията да не бъде по-масова.


„При децата над 1 година, всяка ваксина трябва да се прави, когато е минал рожденият ден, преди това не може”, обясни д-р Киров и допълни, че е много по-ефективно ваксинациите да се правят според класа, в който е детето.

Предлага се имунизацията на малцинствените група да се обвърже с някакъв ангажимент, като например дете, което не е било ваксинирано, да не бъде приемано в учебно заведение.

„Така е в САЩ където, всеки, който иска да постъпи в държавно училище, университет, в армията или в друго държавно учреждение, трябва да премине през необходимите имунизации.

Нещата са решени – ако искаш обществото да ти плаща, независимо каква позиция заемаш, ти трябва да си имунизиран, за да не си опасен”, посочи акад. Богдан Петрунов, завеждащ лаборатория „Имунология и алергология” към Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

Коментари