Публикация

МЗ осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на пациент

МЗ осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на пациент

МЗ осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на пациентМинистерството на здравеопазването (МЗ) е осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на онкоболен заради отказ да финансира лечението му в чужбина. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно, пише в. „Сега“.

Изданието се позовава на Центъра за защита правата в здравеопазването и уточнява, че случаят е на пациент с болест на Ходжкин, диагностицирана през 2011 г.

 „Стадият и формата на болестта и установената рефрактерност на стандартно лечение дават шанс единствено, ако се проведе имунотерапия с „Брентуксимап“. Поради това, че лечението не се прилага в България, пациентът е поискал със заявление до МЗ да бъде финансирано лечението му в Германия или Италия“, обясняват от центъра. Пациентът е получил отказ, а заповедта за отказа също е обявена от съда за незаконна“, отбелязва всекидневникът.

Около половин година след подаване на заявлението до комисията за лечение в чужбина пациентът чака отговор и непрекъснато се надява да получи разрешение за лечение в чужбина. Докато чака, му прилагали все по-високи дози химиотерапия и въпреки че е преминал през всички предлагани форми на лечение у нас, в това число лъчетерапия и трансплантация, е бил отчетен рецидив. От края на 2014 г. пациентът започва имунотерапия в Италия за своя сметка, но тази терапия била твърде закъсняла според мнението на лекуващите италиански лекари", допълват от неправителствената организация.

С отказа за лечение в чужбина е нарушена конституцията - правото на живот и закрила на здравето и текстът, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, гласят мотивите на ВАС“, пише още в. „Сега“.

Коментари