Публикация

МЗ осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на пациент

Ведомството отказало да финансира лечение на раковоболен в чужбина


МЗ осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на пациентМинистерството на здравеопазването (МЗ) е осъдено да плати 95 000 лв. обезщетение на онкоболен заради отказ да финансира лечението му в чужбина. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно, пише в. „Сега“.

Изданието се позовава на Центъра за защита правата в здравеопазването и уточнява, че случаят е на пациент с болест на Ходжкин, диагностицирана през 2011 г.

 „Стадият и формата на болестта и установената рефрактерност на стандартно лечение дават шанс единствено, ако се проведе имунотерапия с „Брентуксимап“. Поради това, че лечението не се прилага в България, пациентът е поискал със заявление до МЗ да бъде финансирано лечението му в Германия или Италия“, обясняват от центъра. Пациентът е получил отказ, а заповедта за отказа също е обявена от съда за незаконна“, отбелязва всекидневникът.

Около половин година след подаване на заявлението до комисията за лечение в чужбина пациентът чака отговор и непрекъснато се надява да получи разрешение за лечение в чужбина. Докато чака, му прилагали все по-високи дози химиотерапия и въпреки че е преминал през всички предлагани форми на лечение у нас, в това число лъчетерапия и трансплантация, е бил отчетен рецидив. От края на 2014 г. пациентът започва имунотерапия в Италия за своя сметка, но тази терапия била твърде закъсняла според мнението на лекуващите италиански лекари", допълват от неправителствената организация.

С отказа за лечение в чужбина е нарушена конституцията - правото на живот и закрила на здравето и текстът, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, гласят мотивите на ВАС“, пише още в. „Сега“.

Коментари