Публикация

Министър Петров: Проблемната величина в разходите на НЗОК са лекарствата

Министър Петров: Проблемната величина в разходите на НЗОК са лекарствата

На среща с БФС е обсъдена и кандидатурата на България за седалище на ЕМА


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обсъдиха необходимостта от нормативно разписване на мерки за ограничаване на реекспорта на лекарствени продукти.

На срещата беше коментирана и кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), прогенеричната лекарствена политика и генеричното заместване, средствата, отпускани от публичния фонд за медикаменти, както и наложителните промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, информира Министерството на здравеопазването.

Участие в обсъждането взеха заместник-министър Лидия Нейчева, директорът на лекарствената дирекция в МЗ д-р Десислава Велковска, заместник-председателите на Управителния съвет на БФС Димитрия Стайкова и Тодор Найденов, както и главният секретар на организацията Светослав Крумов.

„Може всеки от нас да идентифицира проблеми, но решенията трябва да взимаме съвместно”, заяви министър Петров по отношение на стила на работа на екипа си и допълни: „Публичност, откритост и масовост, а не еднолични решения. За мен е важно да чуя какво мислят всички и след това да излезем с решения, за които ще поема отговорността”.

Като погледнеш бюджета на касата и видиш разходите, установяваш, че проблемната величина са лекарствата, давам си сметка и затова ще разчитам на Вашата експертиза”, уточни още министърът.

За нас е важно държавата да не се отдръпва от този жизнено важен сектор. Декларираме подкрепа за всички усилия на министерството за ограничаване на паралелния износ на лекарствени продукти и за повече регулация и яснота в това, кой и как прави фармацевтичния бизнес, обясни проф. Илко Гетов.

Представителите на БФС изказаха удовлетвореността си от факта, че за първи път в редовно избрано правителство магистър-фармацевт, в лицето на замастник-министър Лидия Нейчева, е част от политическия кабинет на здравния министър.
 

Коментари