Публикация

Все по-малко българи ходят на профилактичен преглед

Все по-малко българи ходят на профилактичен преглед

Едва 37% са посетили личния си лекар с тази цел през 2016 г.


Броят на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар, намалява. Едва 37 на сто от осигурените над 18 години са направили това през 2016 г., сочи отчетът за дейността на здравната каса за миналата година. През 2015 г. на такъв преглед при джипито си са отишли 39% от хората, пише в. „Сега“.

Най-много минават на профилактика във Велико Търново - 51 на сто от осигурените, следват хората в Пловдив - 49 на сто, и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29 на сто прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18 на сто отчетени профилактични прегледи.

Изданието коментира, че от години различни здравни министри искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина. 

Самият преглед включва ЕКГ и мерене на кръвно, плюс кръвна захар за хора, застрашени от диабет. Веднъж на 5 години се полага кръвна картина, а на жени и мъже над определена възраст и мамография или тест за рак на простатата.

Далеч по-често хората водят на профилактичен преглед децата си. 83% от децата от 7 до 18 години са се обърнали към лекаря си с тази цел.

От касата отчитат ръст в кръвните изследвания през 2016 г. От пакет „Клинична лаборатория“ - изследвания за кръвна картина, кръвна захар, хормони и др., средно за страната през 2016 г. са отчетени 24 176 изследвания на 10 000 осигурени, което е ръст от 6% в сравнение с 2015 г. Най-много тестове се назначават по линия на касата от лекарите в София, Пловдив и Варна, а най-малко - в Кърджали. От всеки 10 000 осигурени през 2016 г. за 38 пациенти касата е платила ядрено-магнитен резонанс, допълва всекидневникът.

Повее по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари