Публикация

Защо някои хора не изпитват болка

Няма човек, който да не е изпитвал болка, но защо при еднакви други условия едни хора я усещат по-силно от други?


Хората с вродена аналгезия въобще не са способни да чувстват болка. Те съвсем не са много – около няколкостотин в света – и животът им никак не е лесен, особено в детството. Учени от университета в Йена, Германия, провели изследване с една девойка с аналгезия и установили, че в случая тя се обяснява с мутации в гена SCN11. Той контролира развитието на йонните канали на болковите неврони. Неговата мутация нарушава способността на тези неврони да провеждат електрическите импулси. Тоест – болка има, а сигнал в мозъка не постъпва.

Висок и нисък праг

Често, говорейки за чувствителността към болката, се споменава и за праг. Това е минималното ниво на болката, която човек възприема като неприятна. При някои хора този праг е висок, при други – нисък, но в повечето случаи е нормален. Обикновено се смята, че болковият праг е постоянна величина. Всъщност той непрекъснато се променя, върху него влияят множество процеси, случващи се в организма. При един и същи човек прагът на болката може да зависи от часовете в денонощието (да се снижава през нощта, а да се повишава през деня), от стреса, от приема на лекарства и др. Възприемането на болката може да зависи и от някои психични заболявания. Съществуват данни, че депресията понижава прага на болката. Той е свързан и с възпитанието, и със средата, в която е расъл човек. Северните народи например умеят да не обръщат особено внимание на сериозна болка, докато емоционалните южняци превръщат в трагедия порязания палец.

Преди време учени от Оксфорд откриха, че католиците чувстват по-малко болка от атеистите, ако гледат изображението на Дева Мария. Сканирането на мозъка им показало, че в този момент при религиозните участници в експеримента се активизират зоните в мозъка, участващи в системата за потискане на болката.

Още за болката ТУК

Коментари