Публикация

Разширени вени – причини, симптоми, лечение

Разширени вени – причини, симптоми, лечение

Варикозните вени засягат 30-40 % от хората. От разширени вени по-често страдат жените, като причините и рисковите фактори за хронична варикозна недостатъчност са различни


Страдате ли от тежест, дискомфорт и отичане на краката, особено в края на деня? Получавате ли периодично схващане на мускулите (т.нар. крампи) и сърбеж по кожата на краката? Имате ли оцветяване на кожата около глезените си? Забелязали ли сте изпъкнали над кожата, удължени и извити вени на краката или разширени капиляри? Ако отговорът на повечето от тези въпроси е „Да“, най-вероятно страдате от т.нар. хронична венозна болест, чиято основна изява са т.нар разширени вени (наричани още варикозни вени или варици), коментира д-р Ангел Радев, ангиолог. 

Хроничната венозна недостатъчност е заболяване, което възниква вследствие на дисфункция на венозните клапи. Кръвта в артериите се придвижва под налягането, осигурено от сърдечната дейност, докато вените, особено тези в долните крайници, трябва да преодоляват гравитацията. Затова вените са снабдени с клапи, които позволяват на кръвта да се движи в посока, обратна на земното притегляне, обяснява проф. Георги Момеков.

Разширените вени могат да се появят в различни части на тялото,

но най-често засягат повърхностните вени на краката. Някои пациенти могат да имат разширени вени и на други места по тялото като:

  • хранопровод 
  • матка
  • вагина
  • таз
  • ректум

Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка, което ги нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и захарния диабет. Заболяването засяга 30-40 % от хората в България, като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете. По статистически данни всяка трета жена има някаква форма на хронична венозна болест, докато при мъжете честотата е 1:5. Причината е, че при жените хормоналните промени, особено по време на бременността, влияят на еластичността на венозната стена. 

Причини и рискови фактори за развитие на разширени вени

Един от основните фактори за развитието на разширени вени е генетичната предразположеност. Ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока. 

Бременността също е тежък рисков фактор поради хормоналния дисбаланс през този период. Именно тогава е тласъкът на заболяването, обяснява доц. Андриан Тонев, началник на Клиника по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ „УНИ ХОСПИТАЛ“. Освен това плодът притиска тазовите вени и оттам се увеличава налягането в долните крайници. 

Наднорменото тегло, начинът на живот и някои професии (като готвачи, стоматолози, учители, фризьори и др.) са също важни предпоставки за това заболяване. Трябва да се избягва и носенето на неудобни обувки, като такива с много висок ток, при които се напряга подбедрената мускулатура. При продължително носене те водят до деформация на стъпалото и съответно до натоварване на мускулатурата. А тя е в основата на изтласкването на кръвта обратно към сърцето.

 

Заболяването засяга 30-40 % от хората в България, като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете

 

Симптоми и усложнения при разширени вени

Най-често срещаните симптоми при разширени вени са:

  • болка, тежест, парене, сърбеж, оток и мускулни крампи на краката
  • поява на изпъкнали вени над кожата или разширени капиляри
  • кожни промени: оцветяване на кожата предимно около глезените (т.нар. хиперпигментация), наличие на труднозарастваща активна или заздравяла рана най-често по вътрешната страна на глезена.

Усложнения на разширени вени

 

Като резултат от постоянния оток се стига до потъмняване на кожата в областта около глезените. Това силно нарушава храненето и здравината на кожата и може да доведе до отваряне на варикозни рани, които изискват много усилия и време за възстановяване. Друго сериозно усложнение е възпалението на варикозните вени (повърхностния тромбофлебит), който задължително води до образуването на тромб (съсирек) във вената и при откъсването му може да доведе до белодробен инфаркт и дори смърт.

 

Изследвания и лечение на разширени вени

Най-достъпно, безвредно, безболезнено, неинвазивно и в същия момент достатъчно информативно е цветно-кодираното дуплекс скениране или както е по-известно между пациентите като „доплер“. Посредством ултразвукови вълни може да се оцени съвсем точно състоянието на дълбоките и повърхностните вени на крайниците, състоянието на клапния апарат, наличие на тромбози или възпаления. Именно чрез доплеровото изследване се установява в коя част на венозната система има увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени в дадена област. 

Благодарение на новите технологии  наличието на разширени вени вече не означава непременно операция. С навлизането в практиката на модерните безкръвни методи за лечение решаването на проблема с разширените вени вече става без операция и без болничен престой.

Вече и в България се прилагат световните практики за т.нар. „безкръвно“ лечение на разширени вени. През последното десетилетие оперативното лечение постепенно бе изместено от съвременните минимално инвазивни методи поради множеството предимства, които имат. Сред тях са лазерна аблация и склеротерапия на увредените вени, като при извършването на тези процедури се използва само местна упойка и пациентът е в пълно съзнание. 

Ендовенозната лазерна аблация е изцяло амбулаторен метод на лечение, без дa изисква болничен престой, обяснява д-р Ангел Радев. Термичният ефект на лазера върху съда води до слепването на венозните стени на вената. Същността на метода се състои във вкарване през малък кожен отвор на този катетър в лумена на увредената вена и изгаряне на вътрешността й, като по този начин се предизвиква нейното запушване.

Лазерната аблация е високоефективен метод за лечение на стволови варикозни вени. Според клинични проучвания успеваемостта на този метод достига до 98%. Неслучайно през последното десетилетие лазерната аблация почти изцяло измести класическото хирургично лечение.

Неинвазивното лазерно лечение на разширени вени на краката е една от най-търсените естетични процедури, но е и най-голямо предизвикателство за терапевтите, обяснява д-р Теодора Йорданова, специалист по кожни болести. Поради различната големина, диаметър, дълбочина и натиск в кръвоносните съдове тяхното лечение изисква широк спектър от дължина на вълната, импулсна широчина, интензитет и голяма практика на лекарите.

Друг минимално инвазивен метод е склеротерапията, при която в увредените вени се вкарва със спринцовка специален склерозиращ разтвор, който води до слепване и фиброзиране на венозната стена.

Пациентите трябва да знаят, че разширените вени вече не означават операция, обясняван специалистите. Добре е да търсят навременно решение на проблема си, без да се страхуват и без да го отлагат във времето с риск за потенциални усложения на заболяването.

 

Заболяването засяга 30-40 % от хората в България, като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете

 

Профилактика и полезни съвети за превенция на разширени вени

Профилактиката на това заболяване е комплексна - промяна в начина на живот, носене на еластични чорапи с компресия, взимане на медикаменти от групата на флавоноидите и т.н.

Редно е да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Трябва да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение.

Излагането на високи температури (напр. сауна, парна баня, топли басейни, топли помещения и т.н.) също влияе негативно на вените. Хормоналните контрацептиви, нерационалното хранене, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки са други причини, които могат да бъдат избегнати от пациентите.

Избягвайте стегнати колани и корсети. Вдигайте краката нависоко възможно най-често, така кръвта под въздействие на гравитацията се оттича към сърцето. Препоръчва се практикуване на спорт, но без вдигане на големи тежести, скуош, футбол, баскетбол. Всички останали спортове като колоездене, плуване, ходене, са много подходящи за хората с разширени вени. При наличие на тежест и отоци в краката помага и носенето на еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат предписани от съдов хирург, защото нивото на компресия зависи от стадия на заболяването. Колкото по-рано се направи консултация със съдов хирург, толкова по-малък е рискът от настъпване на усложнения.

Има определен набор от лесни и практични упражнения, които могат да бъдат прилагани дори и в офиса. Много просто за изпълнение упражнение например е повдигането на стъпалата на пръсти –  поне 20-30 повторения. Хубаво е да се прави на всеки час, особено от хора, които работят дълго на бюро и не се движат активно по време на работния ден. 

Коментари