Публикация

Близо 300 млн. дефицит в НЗОК

Близо 300 млн. дефицит в НЗОК

Най-голям дял от преразходите са за лекарства и за болнична помощ


Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на годината дефицит в бюджета на здравната каса, сочат данните на Министерството на финансите. Основната част от сумата са прехвърляните от година в година дългове към клиники в ЕС за лечение на български граждани - над 250 млн. лв. Недостигът от другите дейности, финансирани от касата, ще е около 35 млн. лв., пише в. „Сега“.

С около 135 млн. лв. повече от предвиденото в бюджета ще са разходите на касата тази година. Около 100 млн. лв. от тях обаче ще се компенсират от традиционното ежегодно преизпълнение на приходите от здравни вноски. Останалите 35 млн. лв. ще трябва да се прехвърлят за следващата година, се посочва в анализ на финансовото министерство. Освен това касата дължи на чужди каси и болници над 250 млн. лв. за лечението на български граждани. Те отново няма да бъдат платени, което значи, че нови и нови болници ще отказват да приемат безплатно пациенти с български европейски здравни карти, отбелязва изданието.

Най-голям дял от преразходите са за лекарства и за болници. За първи път тази година разходите на касата за медикаменти ще надхвърлят 1 милиард лева. Увеличението спрямо миналата година ще е 100 млн. лв. През 2016 г. касата плати за лекарства 905 млн. лв.

От публикацията става ясно още, че разходите за болници ще останат 1.6 млрд. лв., а увеличението спрямо м.г. ще е 63 млн. лв. Според анализа на МФ увеличените средства за извънболнична помощ през последните години също са сред причините за лошите финансови резултати на касата.

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари