Публикация

Д-р Тинка Троева: Спазила съм правилата

Д-р Тинка Троева: Спазила съм правилата

За 6 месеца, през които е била директор на Фонда за лечение на деца, не са й правени проверки


Бившата директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че е спазила всички правила при изпращането на петмесечното бебе за чернодробна трансплантация в чужбина.

Пред Нова телевизия тя поясни, че решенето детето да се лекува в Германия е взето не еднолично, а от Обществения съвет, както е по правилник, на база становищата на двама специалисти. Имало е и заявено желание от страна на родителите детето им да се лекува в чужда клиника. 

Който познава правилника, знае, че решенията не са еднолични, а се вземат от Oбществен съвет от 17 души. Този съвет заседава, когато има кворум – не по-малко от 9 души, и решенията се вземат минимум с 8 гласа.

Спазила съм правилата и това ще се докаже там, където трябва. Ще се защитавам, това е мое право. Това, което се каза, намирам, че е уронване на моя престиж както в личен, така и в професионален план, изтъкна д-р Троева.

По повод изказването на здравния министър проф. Николай Петров, че в работата й са установени системни нарушения, поясни, че откакто е поела този пост, до момента не й направена нито една проверка. Нещо повече – още на 7 март, ден след като застава начело на фонда, е поискала одит.

„Когато се твърди, че има системни нарушения, трябва да има системни проверки“, категорична е д-р Троева.

Тя съобщи, че на 1 септември е била извикана в Министерството на здравеопазването да даде обяснения по случая, като е оспорила обвиненията още тогава. На 8 септември е бил изготвен формулярът за лечението на детето в чужбина. В този период от 7 дни клиниката в Хамбург е отменила три пъти датата за трансплантация.

Човекът, който поиска епикриза от 14 страници, за да може г-н министърът да си мотивира решението, бях аз. И човекът, който преведе тази епикриза, бях аз, изтъкна бившата директорка на Фонда за лечение на деца.

Д-р Троева каза, че денонощно е разговаряла по телефона със завеждащия отделението, за да се увери, че се поддържа стабилно състоянието на детето до провеждането на операцията.

Изключително съм удовлетворена, щастлива съм, че едно бебе на 5 месеца с чернодробна трансплантация е добре, както и донорът – неговата майка, сподели бившата директорка на фонда за лечение.

„Аз знам какво съм изживяла, не го пожелавам на никого. В понеделник - в деня, в който стана трансплантацията, аз бях повикана и уволнена“, уточни тя, като допълни, че не е подписала заповедта си за отстраняване - сама е подала в деловодството на МЗ молба за напускане.

„Подадох молба да бъде освободена  - но не за това, че съм нарушила правилата, а за това, че доверието между мен и ръководството на министерството е изчерпано. До този момент нямам отговор на тази молба“, подчерта д-р Тинка Троева.

Коментари