Публикация

Електронните цигари с никотин увеличават риска от инфаркт и инсулт

Електронните цигари с никотин увеличават риска от инфаркт и инсулт

Те обаче са все по-популярни сред хора, които се опитват да откажат пушенето


Мнозина смятат електронните цигари за  по-здравословна алтернатива на традиционните. Според ново шведско изследване обаче електронните цигари могат да увеличат риска от инфаркт и инсулт, ако съдържат никотин.

Изследователи от Каролинския институт, медицинския университет на Стокхолм, установили, че излъчващите пара устройства, които съдържат никотин,

могат да доведат до втвърдяване на стените на артериите,

ускоряване на сърдечния ритъм и повишаване на кръвното налягане, пише в. „Индипендънт“.

Електронните цигари са възприемани като междинна спирка за хората, които се опитват да откажат изцяло цигарите. Новото проучване обаче предупреждава, че те могат да са по-опасни, отколкото се смяташе досега.

Изследователите събрали 15 здрави доброволци, които никога не били пушили електронни цигари преди това. След серия от тестове било установено, че 30 минути след пушенето на електронна цигара кръвното налягане на участниците се покачвало значително, сърдечният им ритъм се ускорявал, а стените на артериите им били по-твърди. Тези странични ефекти обаче не били наблюдавани при  участници, които пушели електронни цигари без никотин.

 

 

Броят на хората, използващи електронни цигари, се увеличи драстично през последните няколко години,

тъй като те се смятат за почти безопасни,

обобщава водещият изследването д-р Магнус Лундбак.

„Индустрията представя своя продукт като начин да намалим вредата от цигарите и да помогнем на хората да спрат да пушат традиционните цигари с никотин. Безопасността на електронните цигари обаче вече е повод за доста спорове. Все повече стават данните, които показват вредни за здравето ефекти“, обяснява той.

Резултатите от това изследване все още не са окончателни, предупреждават учените. Вредните ефекти от електронните цигари обаче са факт. Данните от проучването показват, че втвърдяването на артериите се увеличава около 3 пъти при тези, които пушат електронни цигари с никотин, в сравнение с тези, които пушат същите цигари без никотин.

Шведското изследване е малко по мащаб, а регистрираните странични ефекти – временни. Д-л Лундбак обаче вярва, че редовната употреба на подобни електронни цигари може да причини постоянна вреда.

 

 

Други експерти обаче настояват да се внесе по-голяма яснота относно това доколко са безвредни електронните цигари спрямо традиционните, а не по принцип.

Електронните цигари със сигурност имат някои вредни последствия за здравето и е много важно хора, които не пушат, да не започват да ги използват, смятайки погрешно, че те са безопасни“, обяснява д-р Тим Чико, консултант кардиолог към Университета на Шефилд.

От друга страна, обаче, ключовият въпрос тук е дали те са толкова вредни, колкото и конвенционалните цигари. Именно това изглежда доста малко вероятно, особено ако ползваме електронните цигари като мост, за да откажем цигарите напълно, подчертава специалистът. Опасността от традиционните никотинови цигари с филтър не бива да се подценява. Те намаляват продължителността на живота с до 10 години и причиняват хронични заболявания, предупреждава д-р Тим Чико.

Коментари