Публикация

При 400 случая на агресия над медици – само 3 ефективни присъди

При 400 случая на агресия над медици – само 3 ефективни присъди

58% от медиците са подлагани на физическа или вербална агресия, сочи анкета на БЛС


Апелираме към законодателната и изпълнителната власт да очертаят и изпълнят мерки за прекратяване на агресията срещу медицинските специалисти. Това каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по време на кръгла маса, посветена на този сериозен проблем. Той обяви, че от началото на годината, по данни на Министерството на здравеопазването, са регистрирани 25 случаи на насилие срещу медици. Това почти доближава статистиката за 2016 г. – когато посегателствата са били 28. За последните две години и половина техният брой надхвърля 100, добави председателят на БЛС.

Д-р Грозев заяви, че от съсловната организация на лекарите смятат да предложат нови мерки за пресичане на негативната тенденция. Една от тях е да бъде създадена информационна система, в която да бъдат свързани различни институции, като МВР, Прокуратурата, МЗ, а също така лечебните заведения в страната и центровете за спешна помощ. Достъп до системата ще имат и лекарите. „Когато има установена агресия от страна на някого, в компютрите на лекарите името на този човек ще светва в червено. Трябва ли да стигаме до там, че те да отказват посещения на такива хора? По-добре да вземем предварително мерки“, каза той като добави, че ако законите се спазват с цялата им сила и мощ това ще действа като превенция на подобни случаи.

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че при 400 случая на насилие над медицински лица има едва 3 ефективни присъди и още 15 условни. „За мен това не е нов проблем. През 2013 г. в качеството си на зам.-председател на 42-рия парламент бях автор и внесох заедно с други колеги предложения за промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат криминализирани посегателствата върху лекари и върху медицински лица по време на тяхната работа. Тези посегателства да бъдат приравнени като посегателствата срещу полицаи, срещу съдии, прокурори, срещу магистрати“, каза тя. По думите й години по-късно се оказва, че прилагането на това законодателство не е ефективно и трябва да се търсят други решения.

Според проучване на БЛС, извършено след 1409 медицински лица и 1373 пациенти, 58% от медиците са били обект на някакъв вид нападение – физическо или вербално. 48% от пострадалите са били подложени на насилие повече от веднъж, обяви зам.- председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова. От данните на анкетата става ясно, че при 19% агресията е била физическа, а в останалите случаи вербална. 91.2% от медицинските специалисти у нас не подават жалби в полицията и 96.3% не сигнализират прокуратурата, сочат данните.

88% от лекарите смятат, че насилието е породено от ниското ниво на култура на тези хора. Като други причини са посочени употреба на упойващи вещества, несъвършенства в здравната система, липса на доверие. 7% от анкетираните смятат, че агресията е била предизвикана от поведените на техните колеги.

Същевременно, близо 14% от пациентите са отбелязали, че медиците са предизвикали по някакъв начин своя нападател. Голяма част посочват като причина различни несъвършенства на здравната система – доплащане и липса на направления. Едва 5% са казали, че са доволни от здравните ни  услуги.

Кръглата маса постави началото на Национална кампания за превенция на насилието над медицински лица в България. Кампанията е под патронажа на Омбудсмана на Република Българя и се организира от БЛС в партньорство с БЧК, БАПЗГ, МЗ и пациентски организации „Заедно с теб“. Освен да набележи конкретни мерки за намаляването на агресията, тя има за цел да възвърне и доверието в българския лекар. 

Коментари