Публикация

Проф. Петров: Няма ясен регламент за болните в тежко състояние

Проф. Петров: Няма ясен регламент за болните в тежко състояние

Спешните медици са смазани, подчерта здравният министър


Ако си лекар, най-голямата грешка е да допуснеш субективен момент в работата си. Трябва да се спазва протоколът, за да бъдеш ефективен, независимо кой е пациентът. Допуснеш ли субективен момент, рискуваш да сгрешиш.

Това коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред Нова телевизия. Преди седмица проф. Петров реанимира човек, припаднал пред Министерството на здравеопазването. Преди месец самият министър беше приет в болница за кратко.

В студиото на „Здравей, България“ министърът отбеляза, че чрез тези две ситуации – като пациент и като помагащ, е успял да се докосне „до пулса на събитията“.

„Линейката беше прекрасно оборудванa, а екипът работеше изключително професионално. Те не знаеха, че аз ще отида при тях”, подчерта министърът.

Той акцентира върху условията в Спешната помощ. По думите му „медиците там са смазани“ и работят на „много непривлекателно място“. 

Мъчим се да изтикаме проекта за спешната помощ. Той ще им даде по-добри условия като база, по-добри средства като техника, оборудване. От години върви процес за поетапно повишаване на възнагражденията. Надявам се в един момент и възнагражденията да бъдат добри. Липсва позитивизъм и добро отношение към тези хора. Те не са безгрешни, както и аз. Всеки допуска пропуски в живота, в работата си, отбеляза министърът и апелира за по-добро отношение към медиците.

Проф. Петров коментира и случая в „Пирогов“, при който лекари отказаха да излязат от здравното заведение, за да окажат помощ на пострадал в близост до лечебното заведение пациент. Министърът беше категоричен – регламентът е ясен и той е спазен. 

Не става въпрос дали могат и трябва да отидат лекарите и да окажат помощ, а става въпрос за това, че регламентът не го позволява. За да бъде написан регламентът, аргументите са доста. Не става въпрос само за желание, дали са свободни и могат да отидат лекарите. Тук става дума не само за оказване на помощ, а за реанимация евентуално на място, за транспорт и поддържане на функциите по време на транспортирането. Това са много деликатни и много ясно регламентирани дейности, които после трябва да бъдат защитени при евентуални съдебни процеси. Така, че колегите са спазили правилата. Действително това граничи с човещината, хуманизма и т.н., както когато пътуваш с кола и видиш пострадал, трябва да спреш да му помогнеш. 
В момента фокусът изключително много се концентрира върху това как работят медицинските специалисти и хората са доста притеснени, затова все повече ще спазват регламентите, а те невинаги са приятни като резултат, изтъкна министърът.

Той отбеляза, че няма ясно разписан регламент, ако един пациент е зле, в кое лечебно заведение да бъде закаран от екипите на Спешна помощ и кой е длъжен да се заеме с него. По думите му преди години е имало оформени пътеки на движение на пациента, но този регламент с годините е изчезнал.

„Ако си представим един пациент, да речем от Монтана, който е в тежко състояние и има нужда да бъде транспортиран до една по-мощна болница, възникват няколко проблема: първо - дали тази болница разполага с необходимия капацитет да го приеме. Многократно се стига до ситуации, в които леглата в реанимацията са заети и той няма къде да бъде сложен. Това е добре да се уточнява преди да пристигне пациентът, още когато се получи заявката по телефона. 

В същото време не трябва колегите от Монтана да се оставят да търсят и да молят къде да бъде приет техният тежък пациент. Не на последно място – мотивът на тази болница, която като приеме един такъв пациент, задължително ще влезе в преразход“, посочи министър Петров и допълни: 

„Това нещо може да бъде регламентирано, обаче с постигането на един доста широк консенсус, като се започне с модела на заплащане на такива пациенти, тяхното лечение от НЗОК, мненията на националните консултанти по реанимация, хирургия, кардиология, кардиохирургия, мненията на големите болници, които могат да осъществяват тази дейност“. 

„Болниците, които процъфтяват, значи, че се управляват добре“, каза още здравният министър.

Той отбеляза, че има застрашени от фалит болници, но се вземат всички необходими мерки. Припомни, че до края на годината има задължението да подготви стратегия за управление на големи многопрофилни болници.

Целия разговор с проф. Николай Петров можете да чуете тук.

Коментари