Публикация

2 пъти повече лекари обучени да подготвят координатори по донорство у нас

2 пъти повече лекари обучени да подготвят координатори по донорство у нас

Проектът Seeding Life ще продължи с изграждане на транспрантационни центрове в болниците в големите градове


 

Два  пъти повече от планираното са обучените лекари за координатори по донорство у нас, обяви Ивайла Стоянова, екперт по обучение и квалификация в отдел „Научни изследвания и следдипломно обучение“ на УМБАЛМ „Н.И.Пирогов“ на заключителната среща по проект „Seeding life“ в Рига. Обучителите на координатори у нас са 26 при план 10, а самите координатори, които трябва професионално да стимулират успешния развой на донорските ситуации над 300 при план 180. Това е резултат от 16 тематични национални семинара.

Проектът “Seeding life” е насочен към здравни специалисти – анестизиолози,  невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в България и Латвия. В рамките на 5 месеца участниците са придобили компетентност  да преподават на медиците ни как най-адекватно да реагират при възникване на донорска ситуация. След това са  приложили знанията си, като провели  семинари със свои колеги. Положителен знак е, че и 26-имата обучители на координатори вече са имали донорска ситуация, подчерта Стоянова.

 „Seeding Life” се осъществява по „Еразъм+”, а негов координатор е „Пирогов“, със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта, освен спешната болница, са Университетът на  Барселона, испанският Институт за донорство и трансплантация, както и латвийската Университетска клинична болница „Паулс Страдинс”.

Обучението е проведено изцяло на базата на испанския опит в областта на трансплантациите, който е  водещ в цял свят.

 

Миналата година у нас са трансплантирани органи от 16 трупни донора, а от началото на тази година до момента 17, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантации.  Чакащите за органи са 1028.

Според  д-р Георги Димитров, анестезиолог и координатор по донорство в УМБАЛ „Г. Странски“ в Плевен малкото трансплантации у нас  се дължат на противоречия в законодателството. Декларираните откази са едва 2786. Всеки, който не е декларирал изричен отказ, може да бъде донор, но близките често не споделят идеята и тяхното мнение натежава. Същевременно малко са лекарите, които коментират с близките тази перспектива.

„Притеснително е, че имаме толкова малко трансплантирани , хората все още не приемат идеята за донорство. Затова е много важно да има подготвени специалисти, които да обясняват на близките защо е важно и да дадат органите на починалия и въпреки шока от ситуацията да се съгласят да помогнат на други на живеят“, каза Стоянова. Тя съобщи, че всеки от обучените за подготвят координатори по донорство вече е имал по 1-2 донорски ситуации,  което е добър знак за развитие на системата за донорство.

Бъдещето на проекта в България е свързано със създаване създаване на трансплантационни центрове във всички големи болници, заяви Диана Рангелова, ръководител на отдел „Научни изследвания и следдипломно обучение“ на УМБАЛМ „Н.И.Пирогов“. Предвижда се и разширение на дейността по посока на обучение на студентите и партньорства с медицинските университети. Водят се и преговори за партньорство с Македония, чиято цел е изграждане на модул „Трансплантология“ в Катедрата по спешна медицина, заявиха българските представителки.

България получи много добра оценка от Испания както за дейността си в рамките на страната, така и за подкрепата си за проекта в Латвия.

 „Очакваме мрежата да се разраства още, което да доведе до  реален ръст на трансплантираните от трупни донори - заяви  Marti Manyalich, президент по Института по донорство и трансплатология в Барселона и едно от водещите имена в европейската политика за развитие на донорството, чиито усилия извеждат Испания на челно място.  По думите му всеки лекар от обучените  трябва да има по 1 донор месечно. Най-важното според него е всяка болница за има подготвен човек, който да работи с близките и да ги убеждава  да подкрепят нуждаещ се от орган. „Не са от значение подготвените в националните агенции, а екипите в болниците и близо до местата, където хората умират. Само така може да се осъществи реална промяна на общественото мнение и на ситуацията“,  каза той.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

 

Подробности за проекта „Seeding Life” и развитието на трансплациите в България – виж в прикачения файл

Снимки от заключителната среща по прокта в Рига - по-долу

 

Прикачени файлове

doc
Диагностично проучване BG

Коментари