Публикация

18 общински болници застрашени от фалит

18 общински болници застрашени от фалит

Не се ли вземат спешни мерки, нещата ще излязат от контрол, твърди д-р Неделчо Тотев


Ако не се промени тенденцията на неглижиране на общинското здравеопазване, ще има нови фалити.

 

За това предупреди д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

 

Пред БНР той изтъкна, че 18 общински болници са най-застрашени от финансова несъстоятелност до края на годината.

Ако в рамките на месец-два не се вземат спешни мерки по отношение на общинското здравеопазване, нещата ще излязат от контрол. Наистина е дошло време разделно. Голяма част от лечебните заведения, общинска собственост, са изпаднали вече във финансова несъстоятелност и затова всички последни изяви на сдружението ни бяха насочени към това да акцентираме върху този проблем, а от тези 400 милиона колко изобщо ще пристигнат в общински болници, е друга тема. За нас пицата винаги е постна и става вече като трошички хляб, коментира д-р Тотев.

Той допълни, че още в начало на годината, с вдигането на минималната заплата, от сдружението са предупреждавали, че всички болници, общинска собственост, „ще бъдат изправени до стената“. „Никой не обърна внимание, всички твърдят, че това е въпрос на лош мениджмънт, това твърдеше и предишният министър“, каза д-р Тотев.

 

Средствата в здравеопазването са два пъти по-малко от необходимите и за следващата година, заяви в ефира на националното радио д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. По думите му задачата по разпределянето им от новия министър на здравеопазването ще е тежка.

 

„Няма да е лесна задачата на новия здравен министър. Неслучайно партиите предпочетоха да поставят финансист, защото основният проблем на системата е финансирането ѝ в две основни направления. Първото е, че то е недостатъчно, никой не каза колко пари трябват. Аз ще опонирам на това - Световната банка ясно ни посочи колко точно струва здравеопазването в България и ни каза, че ние отделяме едва половината пари от това, което е необходимо, всички други средства идват от джоба на българина. 

 

Аз се надявам новият министър като човек, който отвътре познава системата, да започне наистина да предприема мерки спрямо приоритетите, които бяха представени преди избори на сегашните управляващи, затова как да се надгражда здравноосигурителният модел, откъде да влизат повече пари чрез здравни вноски“.

Коментари