Публикация

Д-р Г. Павлова: Без увеличение в цените на болничната помощ фалитите на болници ще продължават

Д-р Г. Павлова: Без увеличение в цените на болничната помощ фалитите на болници ще продължават

Правилният човек начело на МЗ би могъл да се справи с множество проблеми с системата, за други обаче са необходими по-сериозни реформи и политическа воля, каза заместник-председателят на БЛС


Без увеличение в цените на болничната помощ фалитите на лечебни заведения ще продължават. 

 

Това заяви д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, пред Радио „Фокус“.

 

По думите й бюджетът за следващата година предвижда повече пари за здраве, но са необходими още около 50% увеличение, за да се покрият нуждите в системата. 

 

Д-р Павлова добави, че фалити на болници, липса на специалисти и нередности при търговията с медикаменти са само част от проблемите, с които новият здравен министър ще трябва да се справи. Очакванията обаче са за диалогичност и експертно отношение, без лобизъм.

 

„Много са проблемите и по отношение на финансирането на лечебните заведения, по отношения на организацията на цялата система на здравеопазването, както и по отношение на нормативните документи, които липсват или биват обжалвани. Бихме искали да се финализира най-после започнатото от лекарския съюз остойностяване на медицинските дейности и в това число трудът на медицинските специалисти, защото как можем да кажем дали стигат парите, когато не знаем колко са ни необходими в системата“, коментира д-р Галинка Павлова. 

 

Правилният човек начело на здравното министерство би могъл да се справи с множество проблеми с системата, за други обаче са необходими по-сериозни реформи и политическа воля, каза още заместник-председателят на БЛС. 

 

Тя изрази надежда и електронното здравеопазване, което е един и от приоритетите на новия министър, да стане факт.

Коментари