Публикация

Курс „Рак на панкреаса” събира хирурзи във ВМА

Курс „Рак на панкреаса” събира хирурзи във ВМА

Той ще се проведе в периода 23-25 ноември


Военномедицинската академия възобновява ежегодните курсове по чернодробно-панкреатична хирургия. През 2017 г. темата на курса ще бъде: „Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход при лечението“. 

 

Курсът ще се състои от 23 до 25 ноември в аулата на ВМА.

 

Официалното откриване е на 23 ноември от 18:15 часа в Аулата на ВМА. На него ще присъстват ръководството на лечебното заведение, представители на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, лекари от цялата страна.

 

На 24 и 25 ноември от 09:00 до 12:00 часа в програмата са включени демонстрации на живо от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.
Лекции ще изнесат водещи европейски и български хирурзи в областта на панкреатичната хирургия.

 

Последните години бележат сериозен напредък на панкреатичната хирургия.

 

Лапароскопската хирургия на панкреаса е в подем, агресията по отношение на локално авансиралите тумори е впечатляваща, навлиза неоадювантната химиотерапия.
 
„Мултидисциплинарния подход изисква лечението на рака на панкреаса да се провежда във високо специализирани центрове с голям обем на дейност, където качеството и сигурността на лечението се подобряват със сериозни темпове. Всичко това налага актуализиране и глобализиране на познанията в тази област за пореден път”, коментира проф. Никола Владов, д.м.н. – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА и директор на курса.

Коментари