Публикация

Военномедицинската академия отбеляза 126 години от създаването си

Десетки военнослужещи и цивилни служители бяха наградени 


Военномедицинската академия отбеляза 126 години от създаването си – повод за гордост и голяма отговорност.

 

„Ние сме толкова големи, защото стоим на раменете на нашите предшественици и затова виждаме надалеч” е мотото на всички лекари, а целта е една - да надграждат постигнатото.
Тържественото честване започна с полагане на венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата и продължи със събрание на личния състав на ВМА, с участието и на официалните гости.

 

ВМА е институция сама по себе си, но тя е нищо без своите прекрасни лекари, сестри и санитари. ВМА сама определя модата в медицинската наука в България и получаваме признание от абсолютно всички. Ние сме незаобиколим фактор в това отношение, като се нареждаме сред високотехнологичните болници. 

 

Това заяви при откриването на тържественото събрание полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на ВМА.

 

Той направи кратък отчет за финансовото състояние на лечебното заведение, като прогнозира, че до края на годината и оставащите дългове ще бъдат изплатени.
 
След финансовата стабилност, като приоритет си поставихме кадрите и съхраняване на най-добрите лекари, които формират името на ВМА. В тази връзка бяха направени редица поощрителни възможности за достойно заплащане на труда, подчерта проф. Мутафчийски.
А по отношение анализа на бъдещето на кадрите във ВМА, той припомни, че още по времето, когато болницата се оглавяваше от проф. Николай Петров, е взето решение за обучението на собствени кадети.

 

И това вече е факт, госпожи и господа. Нека аплодираме първия в историята на България випуск на ВМА. Те са наистина много мотивирани и смели млади хора, защото тръгнаха да проправят път за нещо, което досега не е правено в България. Засега те се справят чудесно, изтъкна още проф. Мутафчийски.

 

Според представената от него статистика ВМА продължава да се ползва с доверието на своите пациенти, отчитайки увеличаване на техния брой: 13 000 са пренасочените пациенти от цялата страна към ВМА като последна инстанция. Това е доверието на пациентите, а то е най-важният критерий дали сме добри.

 

Разбира се, имаме и проблеми. Справяйки се с тежките задачи по дълговата криза, която вече е затворена страница, не можехме да обърнем внимание на много от нуждите за ремонти, подмяна на апаратура и т.н. Няма да забравя, когато генерал Петров даваше първите отчети и те бяха катастрофални – за дълговете, за безизходицата. Вие го изживяхте с нас. Тогава той казваше: Искам да дойде времето, когато да можем да мечтаем. Аз мисля, госпожи и господа, че е време да мечтаем, заключи полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

 

За мен е истинска чест да бъда сред вас. Този празник е повод за гордост за всеки от вас, защото повече от век военна болница създава медицински еталони. Тя е символ на доверие, престиж и професионализъм, коментира в приветствието си към личния състав на болницата Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България.

 

Да си лекар под пагон не е избор на професия или мечта за кариера. Да си лекар под пагон е синоним на храброст, мъжество, себеотрицание, висок морал. Всеки от вас заслужава уважение, признателност, респект към вашата мисия да пазите здравето на хората, да отнемате болката, да пазите надеждата и вярата. Да бъдете приятели, понякога изповедници, допълни още тя.

 

По думите й, освен ковачница на кадри, ВМА е и ковачница на лидери. Днес ВМА е част от системата на сигурността на България.

 

Казват, че няма незаменими хора, че има незабравими. Пожелавам ви да бъдете незабравими от всеки един пациент, на когото сте дали здраве и живот, заяви още Караянчева и връчи на началника на ВМА почетен плакет на Народното събрание.
Благодарности към всички служители на ВМА за денонощния им труд отправи и столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
За всички е ясно, че ВМА е еталон на здравеопазването у нас и въпреки, че тя е национална, аз смея да твърдя, че при нужда всички софиянци се оправяме именно към ВМА. Искам специално да поздравя началника проф. Венцислав Мутафчийски за това, което чухме. Поздравления за това и пожелания за реализация на смелите мечти, защото съм сигурна, че имате много ясен план за действие, коментира столичният градоначалник и благодари на ръководството на ВМА за подкрепата за провеждането за поредната кампания за профилактика на рака на млечната жлеза.

 

Поздравления от името на министъра на отбраната поднесе заместникът му Анатолий Величков.

 

ВМА е един висок еталон. Тя е част от здравната архитектура на нашата българска държава. Ние се гордеем с вас. Българската армия има няколко мисии, които се допълват с най-важната, която вие изграждате – мисия здраве. Искам да споделя още нещо – вие сте изградили още една неподозирана за много хора мисия – тази да помагате на българите извън днешните граници на българската държава. Благодаря ви, проф. Мутафчийски, коментира заместник-министър Анатолий Величков.

 

Гордеем се и с това, че за първи път се направи една решителна крачка в посока на това да бъдат изградени мотивирани, боеспособни военни лекари. Убеден съм, че с този ентусиазъм, който виждаме в очите на тези млади хора, вие ще успеете да ги мотивирате и те ще станат достойни последователи на военните лекари, дали живота си по фронтовете за свободата на България, подчерта още заместник-министърът и добави:
 
Като заместник-министър на отбраната отговарям за ресурсите. Затова средствата на българския данъкоплатец да се харчат ефикасно и ефективно. Ръководството на ВМА в лицето на проф. Николай Петров и на сегашния началник проф. Венцислав Мутафчийски извършиха един героизъм – да стопят дългове от близо четвърт милиард лева с последователни действия, денонощно, да намалят тези дългове до една двадесета част от един огромен размер. Тези хора извършиха героизъм.

 

Все така напред и успех, както досега, пожела и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Десетки военнослужещи и цивилни служители на ВМА бяха наградени по случай празника на Академията за принос във военното и цивилно здравеопазване.

 

Годишнината на лечебното заведение уважиха представители на: президентството на Република България; Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, Министерството на здравеопазването, Столичната община, депутати; ректори на учебни заведения; представители на военни структури и други официални лица.

 

Специални гости на тържеството бяха студентите по специалности „Военен лекар” и „Медицинска сестра”, чието обучение стартира тази година по съвместен тристранен проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна. По-рано те имаха възможност да разгледат болницата, да надникнат в ежедневието на едни от най-добрите клиники и лекари на България.

Коментари