Публикация

Ще имаме ли Национална педиатрична болница? Включете се в дискусията

Ще имаме ли Национална педиатрична болница? Включете се в дискусията

Българската педиатрична асоциация и неправителствени организации създадоха инициативен комитет за изграждане на такова лечебно заведение, наречено „Детски здравен парк“


Големият бетонов скелет в съседство с университетската болница „Майчин дом“ в София отдавна се превърна в символ на липсата на държавна стратегия за развитие на детското здравеопазване.

 

България е единствената държава в ЕС, която няма многопрофилна национална педиатрична болница. Това създава сериозни проблеми не само на родителите и на малките пациенти, но и на техните лекари.

 

Хиляди са историите за обиколки от единия край на столицата до другия в търсене на правилното лечебно заведение и точния лекар за деца със сложни или неясни здравословни проблеми.

 

Често липсата на педиатри у нас се сочи като сериозен проблем, но тяхната специализация е силно затруднена от невъзможността да работят и да се обучават в мултидисциплинарен екип и в съвременни условия.

 

Българската педиатрична асоциация и няколко други неправителствени организации създадоха инициативен комитет за изграждане на Национална педиатрична болница, наречена „Детски здравен парк“.

 

Включете се в дискусията и коментирайте, като кликнете на снимката. 

 

Педиатрична болница проф. Владимир Пилософ

 

Тази идея среща широка подкрепа и сред лекарите, и сред широката общественост. Но все още няма яснота нито откъде ще дойдат парите за такава болница, нито къде ще се построи, още по-малко кога ще започне изграждането.

 

Кажете вашето мнение – нужно ли е на страната ни такъв тип лечебно заведение? Какви трябва да са функциите му? Какво ще се промени, ако се осъществи проектът?

 

В дискусия по тази тема в CredoWeb ви очаква председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Коментари

 Здравейте,
 пределно ясно е , че има крещяща нужда от такава болница и какви ще са ползите от създаването и. Трябва да се съсредоточи вниманието на всички към финансирането на такъв проект. Не е възможно това да се осъществи само с дарителски и държавни средства. Необходимо е да се обоснове наличието на финансов интерес от това да има такава болница в България, която да се превърне в лидер в детското здравеопазване на Балканите. Това може да мотивира известни болници със седалище извън Европейския съюз да открият свое представителство у нас, разбира се с подкрепата и участието на държавата и дарителски фондове,в осъществяването на такъв проект. Това изисква и ясни правила по отношение на формата на собственост, работата с НЗОК и възможности за платени дейности и услуги извън договора с нея. Ако се изгради такъв модерен център, който да привлече качествени лекари и известни консултанти, ще има истинско детско здравеопазване в България. Това ще мотивира повече млади колеги да специализират Детски болести и ще върне много емигрирали доказани специалисти. Ще се възроди Българската педиатрична школа.
 Поздрави, и весели празници!