Публикация

Бакалаври по фармация искат да се регламентира статутът им


Около 7000 помощник-фармацевти у нас работят при неясен статут и изкуствено вменена принадлежност към професионалното направление „Здравни грижи”.

За това алармира Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България.

Организацията настоява да се узаконят правомощията на помощник-фармацевтите, както и да се разработят ясни критерии кой има право да упражнява професията.

„Бяхме изведени без всякаква логика от професионалното направление „Фармация”. Лишени сме от възможността да се квалифицираме в областта, в която сме получили подготовка по време на обучението си”, посочиха бакалавър-фармацевтите.

Според нормативната уредба бакалаврите по фармация имат право да работят и продават лекарства без рецепта в откритите аптеки само под контрола на магистър-фармацевт.

В дрогериите обаче безрецептурни медикаменти могат да отпускат медицински сестри, санитари и всички други специалисти по здравни грижи.

Лиляна Петрова от Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България съобщи обаче, че медицински сестри и санитари продават лекарства и в аптеките без да имат право. Причината е недостатъчният брой на магистър-фармацевтите в страната.

Коментари