Публикация

15-ият военномедицински екип се завърна от Мали

15-ият военномедицински екип се завърна от Мали

Задачата му бе да се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако


15-ият военномедицински екип, съставен от един лекар, две медицински сестри и старши санитарен инструктор, се завърна от Мали.

 

Ротацията идва седмица след като техни колеги заминаха, за да подсигурят Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Задачата на българските медици е да се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

 

Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Завърналият се снощи екип също се прибира с грамоти от командния състав за отлично изпълнените задължения.

 

Благодаря ви за това, което сте направили, защото там вие сте лицето на България, вие представяте Родината,

заяви при посрещането им полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ВРИД началник на ВМА.

 

Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти.

 

Опитът, който добихме, е съвсем различен, защото и заболяванията, и терапията са съвсем различни от тези, които срещаме в ежедневната ни работа,

коментира майор д-р Паулин Тодоров, водач на екипа.

 

Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

Коментари