Публикация

От печата: НЗОК не е спряла нито един договор на болница за нарушения

От печата: НЗОК не е спряла нито един договор на болница за нарушения

Заради преструктуриране 4 лечебни заведения през миналата година са прекратили отношения с касата 


Здравната каса окончателно спря да налага тежки санкции на болниците за нарушения.
Това пише в. „Сега“, като уточнява, че по данни на касата през миналата година са прекратени договорите на 4 лечебни заведения, но при нито един от случаите това не е в резултат от контролна дейност.

 

Два от четирите прекратени договора са на 2 диагностично-консултативни центъра в Пазарджик, изпълнявали т.нар. амбулаторни процедури, при които се изисква престой в лечебното заведение до 48 часа, затова и се води болнична помощ. И при двете здравни заведения договорът е спрян по искане на управителите им, т.е. те сами са решили да прекратят дейността си по тези договори. 

 

При другите два случая става дума за болницата в Петрич и за общинска белодробна болница в София, които са станали част от други лечебни заведения.

 

От публикацията става ясно, че през 2016 г. са спрени договорите на 8 лечебни заведения. Отново не става дума за нарушения, а за прекратяване на дейност по амбулаторни процедури на самите дружества, отново основно поликлиники, или за закриване на цялото дружество. 

 

Все пак тогава има два частично отнети договора за нарушения - на болница в София и на болница във Враца. Те са за отчетена дейност, която не отговаря на изискванията, и то само по една пътека, с която лечебните заведения работят, уточнява изданието.

 

През 2015 г. от касата са прекратили 103 контракта по пътеки с 26 болници. 

 

От НЗОК твърдят, че се опитват да наказват нарушенията, но болниците обжалват в съда почти всяка санкция. Обикновено съдът решава в полза на болниците, допълва всекидневникът.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари