Публикация

Д-р П. Самарев: Натоварването и администрацията при личните лекари са убийствени

Д-р П. Самарев: Натоварването и администрацията при личните лекари са убийствени

Броят им намалява – в момента те са по-малко от 4 хиляди за цялата страна, на средна възраст 59 години


Общопрактикуващите лекари са претоварени и с пациенти, и с администрация. В същото време броят им намалява, а средната им възраст расте. Има реална опасност скоро хората да няма при кого да се запишат. 

 

За това предупреди д-р Петър Самарев от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

В студиото на bTV той и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментираха случая на Славея Йорданова – онкоболна жена от Русе, която повече от месец не може да си намери нов личен лекар, след като досегашният ѝ починал.

 

Пред камерите Славея разказа, че обиколила или позвънила на десетина лекари и всички ѝ отказали без особено обяснение, освен че нямат места. Тя не уточнила, че страда от онкологично заболяване. Впоследствие подала жалба до директора на РЗОК-Русе Калоян Копчев и се обърнала към медиите.

 

Калоян Копчев посочи, че е получил жалбата в петък, обадил се на първия личен лекар, за когото се сетил, и той приел пациентката да бъде записана при него. 

Нормативната уредба е разписана така, че общопрактикуващият лекар не може да откаже записване на пациент в листата. Не казвам дали това е добро или лошо, такава е нормативната уредба. Тя не определя горна или долна граница на броя на записаните пациенти, т.е. аргументът „пълно е“ не е валиден, коментира д-р Стойчо Кацаров.

Той поясни, че това е все едно общината да откаже адресна регистрация: „Не може да нямаш общопрактикуващ лекар. Това е неотменима част от статута ти на здравноосигурено лице“. 

 

Д-р Петър Самарев от своя страна отбеляза, че причините личните лекари да отказват да записват пациенти са няколко.

 

От десетина години ние алармираме, че личните лекари в България намаляват като брой. Ако през 2000 г. са били 5000, сега са под 4000. Съжалявам, че трябва да го кажа, но ние вече нямаме сили. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в страната по последни данни е 59 години. Всеки има някакъв предел, каза д-р Самарев.

 

Той изтъкна, че в София в момента общопрактикуващите лекари са 880, а потокът от хора става все по-голям. 

 

Един колега, който е на 50 години, може да обслужва 2000 души. Един лекар на 60 години, който чака своята пенсия, не иска да запише нито един човек, независимо, че има 1000 пациенти в своята практика. Неговият капацитет за деня просто не може да поеме повече и повече“, коментира д-р Самарев. 

 

По думите му всеки нов пациент всъщност не носи повече пари, а повече администрация, работа и писане. 

 

Като проблем специалистът изтъкна липсата на млади лекари. Сега практикуващите пък били обезверени.

Натоварването е убийствено, администрацията – също. Ние искаме просто да работим медицина. Ако приемем, че за 10-ина минути трябва да обработим един пациент, в момента прегледът е около две минути, а останалите осем са администрация. Затова тази професия не е интересна и има все по-малко джипита. А трагедията ще бъде в малките градове, където те ще фалират, изтъкна д-р Самарев.

 

„Ясно е, че един лекар не може до безкрайност да обслужва пациенти. Очевидно е, че е нужна промяна, която да доведе до това да има повече общопрактикуващи лекари“, подчерта д-р Кацаров.

 

Според него една от причините да намалява броят на лекарите е свързана със системата за специализация. 

 

„Ако до преди няколко години, след завършване на университета, младите лекари можеха да започнат работа като общопрактикуващи, сега за това се изисква задължително специалност по обща медицина. Генералният въпрос е, че трябва да се обвърже потребността на хората от медицинска помощ с интереса на лечебното заведение да я предостави“, допълни д-р Кацаров.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари