Публикация

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да работят и другаде

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да работят и другаде

Окончателно отпада забраната членовете на тези комисии да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол


Лекарите от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) ще могат да работят и на друго място. Днес депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето. 

 

С тях отпада забраната членовете на тези комисии да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност. 

 

С промените ще се даде възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на комисиите да участват и лекари, които се занимават с лечебна и диагностична дейност.

 

Ограничения се предвиждат единствено за участие в състава на комисиите на лекар, който е свързан с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи медикът ще е длъжен да си направи отвод от участие в конкретното заседание на съответната комисия. 

 

С приемането на промените се цели преодоляване на проблема с липсата на специалисти, желаещи да работят в системата на медицинската експертиза.  

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари