Публикация

Джипитата несъгласни с промените в две наредби

Джипитата несъгласни с промените в две наредби

Медиците не искат да извършват допълнителни услуги без предварително доплащане


Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) поиска здравното министерство да преразгледа проектопромените в две наредби, публикувани за обществено обсъждане. 

 

Става въпрос за Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса в частта ПИМП, и Наредба № 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

 

От сдружението настояват от дейността по медицинска експертиза да отпадне издаването на медицински свидетелства за встъпване в брак, подготвяне на документи и насочване за представяне пред териториална експертна лекарска комисия, както и на такива, извиняващи отсъствията на децата/учениците поради заболяване. Медиците не са съгласни да извършват тези допълнителни услуги без доплащане.

 

„За нас е ясно, че посочената по-горе единствена промяна е продиктувана от стремежа към печелене на обществено одобрение, но е нерационално, тъй като премахва възможност за допълнително, макар и незначително, финансиране на практиките ни, както и известно ограничаване на евентуална злоупотреба с този вид документи. За последното би било уместно МЗ да се консултира и с представители на МОН, но се оказа, че въвеждането на заплащане на медицинската бележка по наши наблюдения има положителни ефекти: значителен спад в издаването на бележки, предимно за сметка на нерегламентираните, което подобрява присъствието на учениците в час, както и намалява посещението на деца/ ученици в лекарските кабинети без родител/настойник. 

 

Налице е ограничителен, в добрия смисъл, механизъм. Но най-вече промяната е неприемлива, защото за пореден път демонстрира и потвърждава политиката на МЗ за ограничаване на каквото и да е финансиране (за справка незадоволителното увеличение на бюджета за 2018г.) на ПИМП и натоварване на лекарите с допълнителни социални (неплатени) функции. Това са нашите основания да сме против тази промяна“, изтъкват от НСОПЛБ.

 

От сдружението коментират и готвените промени, свързани с профилактиката на женското здраве, сърдечносъдовите заболявания и диабета. 

 

Подробности четете в прикачените файлове.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари