Публикация

Премиерът призова лекарите на борба с кражбите в здравеопазването

Премиерът призова лекарите на борба с кражбите в здравеопазването

НРД се очаква да бъде подписан днес


Премиерът Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. 

Искам да Ви помоля - да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите в здравеопазването. Не може 407 млн. лв. повече да влизат в системата тази година и още февруари да излезе, че с 270 млн. лв. сме назад, каза министър-председателят на среща с представители на съсловните организации в Министерския съвет. 

Бойко Борисов изтъкна, че разходите на здравната система нарастват със стотици милиони, но това не се усеща от пациентите.

 

„Само за януари и февруари има с милиони повече свръхдоговаряне при лекарствата, 30% от разходите на болниците са за медикаменти.
За молекулите няма да са 40, ще станат 60 милиона тази година. А за догодина са подготвили още 80 нови молекули. С една дума ние влизаме в един цикъл, който милиарди се изливат, и ефектът за хората е нула”, посочи премиерът.

 

Той изрази възмущението си от размера на дълговете (над 270 млн. лв.) на НЗОК към чужди фондове.

 

„Това е направено, ако, пази Боже, в чужбина човек получи дали инфаркт, дали инсулт, счупи крак, ръка, катастрофа, и тогава да се излекува там и ние да му поемем сметката. Или ако е планирана операция, за която тук няма лекар“, подчерта Бойко Борисов.

 

Подписването на Националния рамков договор за тази година е насрочено за днес в 17:00 часа. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Анонимен
1 мар 2018 10:47

А за кражбите от страна на политиците във всички системи, кой?