Публикация

Уъркшоп при критични състояния в педиатрията

Практическото обучение се проведе в рамките на Втората научно-практическа конференция за детски общопрактикуващи лекари в Хисаря


Как се прави кардио-пулмонална реанимация при деца демонстрираха експерти от Технологичния център за Спешна медицина в Пловдив по време на уъркшоп в Хисаря. Той се проведе в рамките на Втората национална научно-практическа конференция по спешна педиатрия /23-25 март 2018 г. / с участието на детски и общопрактикуващи лекари от България. Домакин на форума бе Катедрата по детски болести на Медицински университет-Пловдив.

Смъртността в Англия е намаляла с 34%, защото при инциденти, бедствия, аварии и катастрофи на пострадалите веднага се оказва адекватна първа помощ, информира специалистът по спешна помощ и преподавател в Медицинския университет в Пловдив д-р Владимир Божилов, който притежава сертификат за обучител от Великобритания. На Острова цялото население задължително минава през такива курсове, защото са се уверили, че това, което спасява, е първата помощ, а у нас тя се прави в недостатъчен обем и в доста случаи е неадекватна и непълноценна.

Според него екипът, който оказва първите грижи в извънредни ситуации, трябва да действа в пълен синхрон и изцяло автоматизирано. Само по този начин е възможно той да преодолеят паниката и стреса, типични в тези случаи. Медикът показа на колегите си разликите, когато се спасява животът на деца и възрастни – специфичните уреди и техники, които се прилагат. На симулатора за практически упражнения медиците проследяваха сърдечните честоти и ритъма, както и промените в проходимостта и достъпа до дихателни пътища. На курсистите бяха предоставени материали за самоподготовка и алгоритми за поведение.

В практикума се включиха известните пловдивски специалисти от Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св Георги“ в Пловдив  д-р Мария Кумчева и д-р Сашка Кърстева, известни като едни от най-добрите реаниматори у нас.

Завършилите обучението в Технологичния център получават сертификати, които са предимство при кандидатстване за работа, свързана с рискови за здравето професии. Като бонус от центъра им правят подарък и преминалите курса имат право на консултация по избор – за „Метаболитно здраве“ при ендокринолозите д-р Павел Станчев или д-р Пресияна Няголова или за „Психично здраве“ при проф. д-р Дрозстой Стоянов, дм.

Участниците в конференцията, по-голяма част от които млади лекари, специализанти и студенти, научиха какво поведение трябва да имат при диагностика и лечение на деца в критично състояние. Значителен брой от лекциите представиха съвременни терапевтични методи в детската гастоентерология, както и грижа за деца с хепатит и след чернодробни трансплантации. Водещи специалисти от лечебни заведения в страната презентираха клинични случаи от своята практика.     

Коментари