Публикация

Над 1800 души потърсиха помощ в „Пирогов” по празниците

Над 1800 души потърсиха помощ в „Пирогов” по празниците

На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение


Дежурството в дните по Великденските празници за екипите на „Пирогов“ беше тежко. Над 1830 пострадали се обърнаха за помощ към Спешното отделение на здравното заведение през почивните дни около Великден, или това са с близо 400 повече пациенти за последните 4 години. 

На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени.

Освен пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните пироговски екипи са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Те са били преведени за лечение в университетската спешна болница, тъй като има капацитет да поеме най-тежките случаи в страната, отчитат дежурните екипи. 

Медици са се погрижили и за 474 деца,

имащи нужда от лекарска помощ по празниците, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в „Пирогов”. 

 

Съпоставено с преди 4 години – наблюдаваме нарастване – близо 130 малки пациенти повече са преминали пред Детското спешно. 

 

През противошоковите зали – за възрастни и за деца, са преминали близо 30 много тежки случая. Това са много тежки пациенти, при които е необходимо комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания.

 

Тежко е било и за дежурните в реанимациите.

Tам се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца. 

Традиционно натоварени са травматологичният, неврохирургичният, токсикологичният и хирургичният кабинет. Пострадали от пътни инциденти, мотористи и височинни травми изпълниха травматологичния и неврохирургичен спешен кабинет. 

 

Много случаи на алергични реакции пък потърсиха помощ в спешния токсикологичен кабинет, за щастие няма приети деца, употребили алкохол. През хирургията преминаха пациенти, които са с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.
 

Коментари