Публикация

Д-р Валентина Григорова: Не сме убийци, но не сме и богове

Д-р Валентина Григорова: Не сме убийци, но не сме и богове

Квалификации като скачане по корема, натискане и други подобни не са най-удачните. Акушер-гинеколозите не сме акробати. Правим това, което е необходимо, за да завърши едно раждане успешно. Много е лесно отстрани да се прави коментар какво се е случило. Но такъв може да се дава само от хората, които са присъствали и са участвали в раждане.

 

Това заяви д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог и заместник-директор на Първа АГ болница „Света София“, пред Нова телевизия.

 

Тя изтъкна, че

човек не може да си представи на какво напрежение е поставен акушер-гинекологът

когато при раждането има някакъв проблем и трябва да се вземе решение за няколко секунди.

 

Неудобните въпроси за родилната помощ в България

 

Д-р Григорова посочи, че методът „Кристалер“ в стария му вариант – със силна експресия на корема на родилката, не се прилага. В момента това се прави понякога, но когато главата на бебето е на изхода на таза и става въпрос за съвсем малко подпомагане, а не за огромен натиск.

 

Тя е на мнение, че не бива нещата да се преекспонират, за да се настройва обществото срещу лекарската общност.

Ние не сме убийци. Ние се стремим да помогнем, но не сме и богове

подчерта акушер-гинекологът.

 

Д-р Григорова изтъкна, че в болницата, в която работи, се спазва медицинският стандарт, има алгоритми във всяка една ситуация какво трябва да се прави. Тези алгоритми се проверявали от медицински одит, лечебното заведение нямало загубена пациентка.

 

Снимка: Нова телевизия

 

Не е редно по телевизията да се обсъждат методи за лечение. Адвокати, акушерки обсъждат кой метод е правилен. Това е много специализиран дебат, касаещ дори не всички лекари, а само специалистите. Според мен е важно от гледна точка на обществото да се обсъди темата за лекарските грешки. Доколко ги има и доколко те са последствие от лоша организация на системата и от лошо обучение. Доколко често се случват и доколко е поносимо това нещо

- е на мнение д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

 

Той изтъкна, че

у нас няма регистър на лекарските грешки

Според 8-годишно проучване в САЩ, там където здравеопазването е най-качествено, 250 000 души годишно умират в резултат на медицински грешки. Това е третата причина за смъртност след онкологичните и сърдечносъдовите заболявания.

Важно е грешките да не се прикриват, да се казват. Човек се учи от грешките си. Лекарите не са зли демони, които искат да убият пациент. И те са хора, и те могат да сгрешат. И затова те са задължени по закон да имат застраховка – тя е точно за такива случаи. Но медицинската общност трябва да има куража да казва тези неща, да ги обсъжда и да се учи от грешките си. Само така могат да се предотвратят бъдещи такива

- смята д-р Кацаров.

 

Според него водеща в този разговор трябва да бъде съсловната организация на лекарите, тя да убеди медиците, че грешките не бива да се крият, а да се съобщават.

 

„Само така може да се развива медицината“, категоричен е председателят на ЦЗПЗ.

 

Вчера здравното министерство съобщи, че проверка на агенция „Медицински одит“ по случая с починалата през юли родилка от Плевен е установила

пропуск в лечебно-диагностичния процес

Според излезлия одитен доклад 38-годишната Маргарита не е могла да бъде интубирана поради анатомични особености на устната кухина. Предварително не бил направен преглед, „няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация“.

Неуспешната интубация не се води лекарска грешка

Има много тежки случаи, при които интубацията е изключително затруднена, коментира главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, който е специалист по акушерство и гинекология, пред bTV.

 

снимка: bTV

 

Експерти анестезиолози, бордът по анестезиология ще се произнесат по този случай. Единственото, което аз мога да кажа, е, че както няма двама еднакви хора в света, така няма и двама еднакви пациенти по анатомични особености. Всеки човек трябва да знае, че когато отива при лекар, на операция, раждане, отива със своите физиологични и анатомични дадености

изтъкна д-р Борисов.

 

Той посочи, че лекарите не са в състояние да предвидят всичко на 100% при предварителните прегледи.

 

Според него в доклада за смъртта на родилката от Плевен е записано, че става дума за пропуск. „Пропускът не е грешка“, категоричен е главният секретар на БЛС.
Според него дори да са направени всички задължителни прегледи, няма гаранция, че интубацията ще е успешна.

 

„Бил съм свидетел много пъти, когато пациент е бил прегледан и от един, и от двама анестезиолози и се очаква нормална анестезия, и по време на самата анестезия се получават проблеми“, посочи д-р Борисов.

 

Той допълни, че съдът, прокуратурата, съдебните експерти ще преценят дали има или не лекарска грешка.

 

Наблюдава се силно недоверие към цялата здравна система

Това рефлектира към медицинските лица, едва ли не всеки недостатък на здравната система се приписва на лекарската гилдия. Непрекъснато се обвиняват лекарите в некомпетентност и непрофесионализъм, коментира още д-р Борисов.

 

Той обърна специално внимание на израза „скачане върху корема“, който се употребява във връзка с починалата в Сливен родилка.

Обяснете ми как това би могло да стане? Как ще стане точно? Как си го представяте? Жената ражда на гинекологичен стол 1,5 метра дълъг. Думата „скачане“ означава лекарят с краката си да скача върху корема на жената. Обяснете ми го как си го представяте, че това нещо ще стане?

- попита д-р Борисов водещата на предаването Биляна Гавазова.

 

Тя от своя страна цитира разкази на родилки за силно притискане, за натиск, за скачане върху корема.

 

„Ама как ще стане скачане по корема? Вие го вменявате това на хората, които ни гледат в момента. Вие трябва да разсъждавате и да казвате, че това няма как да стане“, отбеляза акушер-гинекологът.

 

И допълни: „Кристелер“ може да е имало, да е имало повече от нормален натиск. Но съм категорично против употребяване на термин „Скачане върху корема“. (…) „Кристалер“ не е забранен в България“.

 

Секретарят на БЛС отбеляза, че ако ситуацията го налага, се използва и форцепс.
„Той не е забранен. В медиите прочетох, че методът бил остарял. Моля Ви, журналисти, много внимавайте какво пишете“, допълни д-р Стоян Борисов.

Коментари

Анонимен
22 авг 2018 21:51

Лекарите в България забогатяват много бързо,девиза на младите лекари е :"Два джипа,две вили и пет апартамента",алчността движи лекарите в българските психиатрии,след като пенсионирани учители и инженери бъркат в кошовете за боклук,лекарите натрупват несметни богатства!