Публикация

Началникът на ВМА към новоприетите курсанти: Няма да оставим кариерата ви на случайността!

Началникът на ВМА към новоприетите курсанти: Няма да оставим кариерата ви на случайността!

Шанса да видят отвътре част от най-модерните клиники в България имаха новоприетите курсанти в специалността „Военен лекар”.

 

Бъдещите медици под пагон пристигнаха от Варна специално за тържествената церемония по случай 140-тата годишнина на Военномедицинската служба на Въоръжените сили, която ще бъде отбелязана с валидирането на юбилейна пощенска карта.

 

„Предстои ви много интересно пътуване. Добре дошли на борда! За мен ще бъде чест да водя това пътуване!”, приветства ги началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Влагаме много усилия в тази програма, но трябва да се отплатите със същото.

Няма да оставим кариерата ви на случайността, за бъдещето си развитие можете да сте спокойни. Гледаме с особена надежда към вас, но не на всяка цена. Искаме най-доброто, защото сме най-добрите! И очакваме от вас същото – ще бъда абсолютно взискателен!”, категоричен бе началникът на ВМА.

Обиколката на първокурсниците започна от две от клиниките, благодарение на които за 10 години в болницата успешно е присаден черен дроб на над 60 пациенти – по гастроентерология и чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

 

По-късно курсантите се докоснаха до модерната и уникална апаратура, с която работят УНГ-специалистите и дерматолозите във ВМА.

 

Как се отстраняват тумори безкръвно пък им показаха в клиниките по „Ендоскопска хирургия” и „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”. В Клиника „Кардиология” бъдещите военни лекари се запознаха с най-съвременните диагностични методи при сърдечно-съдови заболявания.

 

На финала имаха възможност да видят очи в очи как реаниматорите от ВМА се борят за живота на пациентите в Катедрата по анестезиология и интензивно лечение.

 

Обиколката им в Академията, където ще се обучават през следващите години и ще специализират, завърши с лекция, посветена на приноса на военната хирургия в съвременната медицина.

 

Челния си опит при операции в „горещи точки” на света им сподели началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е спасявал животи на мисии в Афганистан, Ирак и Македония.

Коментари