Публикация

МЗ със спешни промени и проверка за забавените белодробни трансплантации

МЗ със спешни промени и проверка за забавените белодробни трансплантации

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил на Инспектората на МЗ да извърши спешна проверка за периода от 2016 г. до 2018 г. относно дейността на министерството, Комисията за лечение в чужбина и Изпълнителната агенция по трансплантация по случая на починалия Адриан Петков.

 

Това стана ясно на брифинг след среща между министъра, премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и семейството на Адриан. 29-годишният мъж се нуждаеше от белодробна трансплантация, която не успя да дочака.

В нашата страна белодробни трансплантации не се извършват

През 2017 г. трансплантационната клиника във Виена спря да приема българи.
Проверката ще проследи какви взаимоотношения са имали институциите както с австрийската клиника, така и с Евротрансплант.

Констатираните нарушения ще бъдат строго санкционирани

- обеща министърът.

 

Успоредно с това ще върви и

проверка относно липсата на процедура по подновяване на договора с трансплантационния център във Виена

Необходимо е да се проведе мащабна информационна кампания за донорството, защото без донори няма как да помогнем на нуждаещите се от трансплантация. Министерството на здравеопазването прави всичко възможно за изграждането на необходимия кадрови капацитет за трансплатационни центрове у нас, така че белодробни трансплантации да могат да се осъществяват на територията на страната

- подчерта министър Ананиев.

 

Братът на Адриан Алберт Петков посочи: „Сигурен съм, че с помощта на министерството и на правителството ще успеем да променим състоянието на системата, но най-важно е разбирането на обществото. Хората са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Всичко зависи от нас – донорството трябва да бъде популяризирано, хората да разберат защо е важно да си донор“.

 

„Свързал съм се с колеги - министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещават методическа помощ за обучаването на наши екипи и съдействие за създаването на условия за белодробни трансплантации у нас. Без донори България няма как да успее.

За да станем пълноправен член на Евротрансплант годишно, трябва да имаме 70 донори

а в момента имаме под 10“, каза Кирил Ананиев.

 

Той уточни, че едва след като страната ни отговори на това условие, българските пациенти могат да бъдат лекувани в европейски трансплантационни центрове. Едновременно с това страната ни ще работи по изграждането на собствен капацитет. Реалистичният срок това да се случи е две-три години, коментира още здравният министър.

Комисията по здравеопазване към Народното събрание ще се ангажира със законодателни промени

които да облекчат процедурите по донорство в България, и да дадат добра нормативна основа за развитие на трансплантационната ни система, заяви председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова.

 

Кирил Ананиев съобщи, че

Министерството на здравеопазването изгражда трансплантационен регистър

Регистърът ще включва информация за предтрансплантационното състояние, данни за самата трансплантация, както и за следоперативното състояние и следене на българските граждани. Целта е да има комплексна картина на здравните грижи, оказвани на пациентите, нуждаещи се от трансплантация.

Коментари