Публикация

Акад. Дамян Дамянов получава приза "Лекар на годината 2018"

Акад. Дамян Дамянов получава приза "Лекар на годината 2018"

Акад. Дамян Дамянов ще бъде удостоен с приза на Български лекарски съюз „Лекар на годината 2018“. Това обяви на пресконференция председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония по повод Деня на българския лекар, която ще се състои тази вечер в София хотел Балкан.

Акад. Дамянов ще получи и златен знак, изработен в Монетния двор специално за случая

Съсловната лекарска организация избра да присъди наградата именно на акад. Дамянов, заради огромния му труд по издаването и редакцията на 23-томното ръководство по хирургия. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология".

 

Акад. Дамян Дамянов е специалист по хирургия и дългогодишен началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Бил е начело на Съюза на учените в България от 1998 г. до 2015 г. От 2012 г. е академик на Българската академия на науките, а от 2013 г. и неин зам.-председател. Автор е на 2 изобретения, 1 полезен модел и 14 рационализации. Участва като автор и съавтор в над 30 учебника и научни монографии, има над 250 публикации в български и чуждестранни списания. Заради своите големи професионални постижения през годините е удостояван с редица престижни отличия, сред които и най-високото орден „Стара планина“ I степен.

 

Коментари