Публикация

7 заблуди за високото кръвно

7 заблуди за високото кръвно

Заблуда1: 

От високо кръвно не се умира, повечето хора са с хипертония

Разбира се, еднократен скок в кръвното налягане едва ли ще предизвика сериозни здравословни проблеми. Диагнозата „хипертония“ обаче се поставя при редовно превишаване на нормата. А това означава, че кръвоносните съдове на човека са подложени на непрекъснато негативно въздействие, което ги уврежда. Това може да доведе до кръвоизливи, инфаркт, инсулт, бъбречни проблеми. 

Заблуда 2: 

Всеки човек има свои граници на кръвното налягане

Някои хора смятат, че за едни е нормално кръвно налягане 100/60, а за други 150/90.  Естествено и тук имат значение индивидуалните особености, но специалистите са определили граници, в които кръвното налягане може да се смята за нормално и те са 130/80. Ако тези цифри системно са по-високи, се налага започване на лечение.

Заблуда 3: 

Щом кръвното се нормализира, трябва да се прекъсне лечението

Според експертите диагнозата „хипертония“ съпътства човека през целия му живот. Това означава, че лечението не бива да се прекъсва. Разбира се, вече има различни препарати, които се изписват при различните състояния, а понякога се налага единствено профилактична терапия. Но това става само по преценка на лекаря. Не бива пациентите сами да вземат решения за приема или отказа от медикаменти.

билки при високо кръвно

Заблуда 4: 

Билките и отварите от народната медицина може да замени лекарствата.

Да разчитаме на методи, използвани от предците ни при кардиологични проблеми не само е неграмотно, а и много опасно. Хората навремето са се лекували с билки, но не бива да забравяме, че тогава средната продължителност на живота е била не повече от 40 години. От друга страна поради влошената екология и промени в начина на живот, които са в отрицателна посока, днес предпоставките за появата на хипертония са много повече. Не трябва да се разчита на неизвестни илачи, а да се потърси професионална помощ.

Заблуда 5: 

Наследствената хипертония не може да се предотврати

Наистина наследствеността е ключов фактор и рискът от хипертония при хора, чиито родители страдат от заболяването, е 50%. Ако само майката е с високо кръвно налягане, рискът е 30%, а ако е само бащата, рискът е само 13%. Но хората могат да вземат много мерки, за да избегнат заболяването. Опасността от хипертония нараства при наднормено тегло, неправилно и небалансирано хранене, прекаляване със солта, обездвижване, вредни навици.

Коментари