Публикация

БЛС няма да подпише анекс към НРД, ако се прехвърлят средства от едно перо в друго

БЛС няма да подпише анекс към НРД, ако се прехвърлят средства от едно перо в друго

Българският лекарски съюз няма да участва в подписването към НРД и няма да носи отговорност за управлението в здравеопазването през следващата година, ако искането им да не се прехвърлят пари от едно перо в друго бъде пренебрегнато.

 

Това стана ясно от думите на д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация.

НРД 2019 - Какво искат лекарите

 

Пред БНТ д-р Маджаров подчерта, че е изненадан от

промените в Закона за бюджета на НЗОК

„Ако са предвидени 225 милиона за общопрактикуващите лекари, има различни варианти, при които те да не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база, която не може да бъде изпълнена. Ще се окаже, че има икономия, която тази година ще около 7 млн. лв. и тази икономия се използва за плащане на други дейности. А в крайна сметка парламентът е решил, че политиката, която прави в здравеопазването, е с точно толкова пари за общопрактикуващите лекари или за болниците.

 

Редно е да намерим вариант да заплатим тази дейност, която е предвидил парламентът преди една година, когато е гласувал бюджета. В противен случай, ако промяната в плащането се извършва в частта общопрактикуващи лекари, лишаваме гражданите от профилактика. Ако е в частта болници, ги лишаваме от достъп, защото най-често това е свързано с ограничени бюджети на лечебните заведения“, уточни д-р Маджаров.

 

От Българския лекарски съюз очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси

да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на НЗОК

Подробности – чуйте тук!

Коментари