Публикация

Две донорски ситуации, дадохме бял дроб на клиниката във Виена

Две донорски ситуации, дадохме бял дроб на клиниката във Виена

Донорска ситуация е възникнала във варненската УМБАЛ „Св. Марина”. На 30 ноември (петък) в лечебното заведение 27-годишна жена от Варна е изпадала в мозъчна смърт. Преодолели тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите за трансплантация.
Това информират от Изпълнителната агенция по трансплантация.

 

Агенцията и Министерството на здравеопазването са координирали транспортирането на тялото със самолет от Варна до София в УМБАЛ „Света Екатерина“, където органите са експлантирани.

Белият дроб е предоставен по линия на Евротрансплант на трансплантационния център на Университетска болница – Виена

Оттам е пристигнал екип от трима медицински специалисти, който е взел органа за трансплантация.

 

На 1 декември черният дроб е присаден на пациент във Военномедицинска академия в София, а белият дроб – на пациент в Университетска болница – Виена.

За първи път след двугодишно прекъсване ИАТ успешно предлага бял дроб по линия на Евротрансплант

Хуманният жест на семейството на починалата спасява живота на двама тежко болни пациенти.

 

Oт ИАТ изказват съболезнования към близките на донора и благодарност към проф. д-р Вилиян Платиканов и д-р Валентин Маринчев от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, на ЦСМП – Варна, на ЦСМП – София, на ВВС, както и на трансплантационните екипи.

 

От агенцията информират и за

още една донорска ситуация – този път в УМБАЛ „Канев“ - Русе

На 28 ноември 63-годишен мъж от Русе е изпадал в мозъчна смърт, а близките вземат решение да дарят органите му и да спасят човешки живот.

 

Изпълнителна агенция по трансплантация координира посещението на екипите от УМБАЛ „Александровска“ и Университетска болница „Лозенец“ до УМБАЛ „Канев“- Русе и транспортирането на органите до София.

 

На 29 ноември в УМБАЛ „Александровска“ са извършени две бъбречни трансплантации – органите са присадени на двама пациенти - на 55 и на 22 години, от листата на чакащи.

 

От агенцията изказват съболезнования към близките на донора и благодарност към д-р Красимир Теодосиев, координатор по донорство, и колегите от УМБАЛ „Канев“ - Русе, както и на трансплантационните екипи от УМБАЛ „Александровска“ и УБ „Лозенец“.

 

Коментари