Публикация

Нетрадиционен метод за отказване на цигарите с 80% успеваемост


Ефективен метод за отказване на цигарите ще бъде въведен в ДКЦ „Св. Клементина” във Варна.
Според специалистите само с няколко процедури вредният навик може да остане в миналото.

За целта се използва специален апарат, който вече е инсталиран в кабинета по физиотерапия. С него ще работят д-р Румяна Дерменджиева и д-р Михаела Георгиева, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Успеваемостта на новия метод е 80%. Той се състои в стимулация на определени точки по външната страна на ухото, т. нар. аурикулотерапия. За разлика от акупунктурата се прави електромагнитно въздействие на неврорефлекторните зони. По този начин се отделят повече бета-ендорфини, които „обвиват” никотиновите молекули и рецепторите, свързани с пристрастяването към тютюна. Така желанието за пушене драстично намалява. Освен това стимулацията води до разпадане на отровните вещества от цигарите, натрупани в организма.

Терапията зависи от индивидуалните особености на всеки, като се отчита възраст, пол, честота на пушене. Обикновено са нужни 4 процедури, като всяка трае един час. Курсът на лечение струва 500 лв.

20 минути след спирането на цигарите кръвното и пулсът се нормализират. След 8 часа нивата на никотин и въглероден окис спадат. След два дни белите дробове започват да се изчистват. Подобряват се вкусовите и обонятелните рецептори. Три дни по-късно се нормализира дишането.


Коментари