Публикация

Без паника: бойни санитари спасяваха ранени войници

Без паника: бойни санитари спасяваха ранени войници

Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, придобити по време на курс за начална военномедицинска подготовка, проведен във ВМА.

Това е поредната група от 13 души, които преминават през такова обучение и са готови да се включат при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали, обясни Ася Дишкова, травма експерт в Центъра за професионално обучение към ВМА.

По време на практическото занимание бяха демонстрирани дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Каквото и да се случи, в каквато и ситуация да попаднете – дали ще бъде на бойното поле, природно бедствие, битов инцидент, пътно-транспортно произшествие, в никакъв случай не трябва да се паникьосвате. Забравете за паниката! Действайте спокойно, за да можете да сте полезни на пострадалия, коментира полковник д-р Деян Младенов, началник на Центъра за професионално обучение към ВМА.

След приключаване на курса се издава удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.

Коментари

Милен  Цветанов
31 яну 2019 14:39

Атрактивни снимки! Макар да е утопично нека си пожелаем това да не се случва никога!