Публикация

Безплатни кардиологични консултации

Пациенти с установени болести на сърцето (сърдечна недостатъчност, клапни пороци, исхемична болест на сърцето и др.) ще бъдат преглеждани безплатно в болница „Токуда – София, на 8 юли.


Специалисти от отделението по кардиохирургия ще приемат от 11:00 до 15:00 часа, след предварително записване на тел. 02/403 4000, съобщи лечебното заведение.

Пациентите ще бъдат консултирани на база налична медицинска документация и обективно състояние, като ще получат препоръки за по-нататъшното си лечение.

„Непознаването на възможностите на съвременната сърдечна хирургия кара пациентите с доказани сърдечни заболявания да отлагат във времето операцията, от която се нуждаят”, каза д-р Димитър Николов, началник на отделението по кардиохирургия в „Токуда”.

По думите му това крие сериозен риск от преждевременна сърдечна смърт или напредване на заболяването до състояние, в което са настъпили необратими промени и пациентът не може да бъде опериран.

Статистиката в България сочи, че сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за преждевременната смърт или загуба на работоспособност. Най-често срещаните сърдечни заболявания, които подлежат на хирургично лечение, са исхемичната болест на сърцето и клапните пороци.

„Съвременната кардиохирургия дава много възможности за лечение на пациентите със сърдечно-съдови заболявания при минимален риск. Колкото по-кратък е периодът от уточняване на заболяването до сърдечната операция, толкова по-добри са непосредствените и дългосрочни резултати от хирургията”, поясни д-р Николов.


Коментари