Публикация

Община Пловдив иска кожният диспансер да бъде запазен

Община Пловдив ще направи всичко възможно да не бъде закрит Кожно-венерическият диспансер, въпреки че предложението е включено в областната здравна карта и с него е запознато и здравното министерство.


Това каза кметът Славчо Атанасов. Неговото становище беше подкрепено и от председателя на здравната комисия в Общинския съвет д-р Лилия Учкунова, и от управителя на диспансера д-р Елена Дякова.

Ще се закрие здравно заведение на абсолютна печалба от 3 години насам, което обслужва регион със 700 хиляди души. В последната година се наблюдава увеличаване на болните от сифилис, като само за 2010 г. случаите са 64. Пловдив остава на първо място по венерологични заболявания, подчертават лекарите от диспансера.

Според Славчо Атанасов е пълно безумие да се закрива лечебно заведение в условия на нарастващ поток пациенти.

Редно е здравният министър проф. Анна-Мария Борисова да пита и община Пловдив, която е 100% собственик на диспансера, обяви заместник-кметът Александър Константинов, според когото затварянето на здравното заведение е пълен геноцид.

Според д-р Лидия Учкунова Общинският съвет ще иска създаването на специализирана болница на мястото на диспансера, който е приел само за миналата година над 43 хил. пациенти.

Не може да се каже, че има дублиране на дейности, защото тук се извършва не само лечебна, лабораторна, но и превантивна работа, смятат от здравната комисия при Общинския съвет.

Те ще настояват за лична среща с министър Борисова, на която да й представят официално становище за бъдещето на диспансера.


В края на миналата седмица, на продължила 5 часа среща и в присъствието на проф. Борисова, беше обсъдена областната здравна карта в Пловдив.
Тогава беше съобщено, че кожно-венерическият диспансер в Пловдив, обслужващ трите области в Южна България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, може да бъде закрит.

Според предлаганите промени най-вероятно ще бъдат съкратени общо над 400 легла в двете най-големи болници - Университетската „Свети Георги” и бившата окръжна болница. Легловият фонд няма да се променя в инфекциозните и в детските отделения, както и в КАРИТ.

Според д-р Георги Сакакушев, председател на Районната лекарска колегия, предложението за намаляването на легла е от 26 до 30% и това неизбежно ще доведе до съкращения на специалисти и персонал.

До края на месеца ще бъдат дебатирани тези предложения и чак тогава ще бъдат приети. Областната здравна карта не може да бъде направена, преди приемането на закона, поясни д-р Сакакушев.

Коментари