Публикация

Стоматолози във Варна вадят един зъб два пъти

Драстични разлики в зъбния статус на пациенти, посещавали в две последователни години един и същ лекар по дентална медицина във Варна, установи съвместна проверка на РЗОК и НЗОК.


Варненски зъболекари са успели да извадят един и същ зъб на свои пациенти два пъти в две последователни години. Други изпълнители на дентална помощ пък са правили пломба на вече извадени от тях зъби предната година.

Проверявани са отразените зъбни статуси на произволно избрани 30 пациенти на 25 изпълнители на дентална помощ, които имат сключени договори със здравната каса през тази и миналата година.

При всички са установени сериозни отклонения при отразяването на реалния зъбен статус на пациентите.

От произволно избраните 30 пациенти на един от проверяваните стоматолози бяха открити 13 сгрешени зъбни статуса на пациенти, посетили зъболекаря през тази и миналата година.

За всеки случай на сгрешен зъбен статус специалистът е глобен с по 50 лева, а общият размер на наложената му имуществена санкция е 650 лева.

Въз основа на това проверяващите са съставили и протоколи за неоснователно изплатените суми на стоматолозите, които са допуснали подобни груби нарушения.

Общият размер на наложените санкции от проверката е в размер на 6000 лева. От началото на годината до сега РЗОК – Варна, е извършила 175 тематични проверки на изпълнители на дентална помощ.


" }-->

Коментари