Публикация

Ако сте на диета, избягвайте огледалата

Ако сте на диета, избягвайте огледалата

Прекаленият престой пред огледалото увеличава апетита - до този извод достигнали холандски изследователи, след като провели

експеримент с участието на 100 души

Учените раздделили участниците на две групи, като хората от първата постоянно поглеждали към отражението си в огледалот, хората във втората - не се оглеждали. Резултатите от наблюденията показали, че колкото по-често доброволците отивали към огледалото, толкова по-често те отваряли и хладилника в търсене на храна.

диета

Изводът, който извели е, че прекаленото внимание към собствената фигура увеличава склонността към преяждане, а не обратното, както може да се предположи.

Експеримент с видео клипове

потвърдил този извод. Доброволци отново били разделени на две групи, но този пъг им били предоставени видеа. Едната група гледала видео клипове, на които се акцентира върху физическата форма и образа на тялото, а другте били несвързани с тялото. Участниците в експеримента, които гледали видео с красиви и стройни хора, след това поглъщали повече храна, което противоречи на очакванията.

 

Според учените егоцентризмът и взирането в собственото тяло предизвикват стрес, с който хората трябва да се справят. А употребата на храна е най-разпространеният, но и вреден начин, да се намалят напрежението и тревогата.

 

Коментари