Публикация

Синдром на болната сграда

У нас вентилационните системи на обществени сгради, училища, хотели, болници и бизнес сгради са потънали в прах и сеят зарази, за които почти никой не подозира, защото не се почистват.


По света този проблем е известен под името „Синдром на болната сграда” (SBS - Sick Building Syndrome).

За него у нас се знае много малко, и то почти само от професионалистите. Изразява се предимно в главоболие, инфекции на дихателните пътища, на очите, носа и гърлото, алергии, а също и гадене, замайване, трудно концентриране.

Затворени в офиси, между четири стени много хора се оплакват от разсеяност, отпадналост и умора, намалена работоспособност. Други получават повишена склонност към настинки, сухота в устата, вдигат често температура, стават летаргични и чувствителни към миризми.

Заразите дебнат и в хотели, казина, ресторанти, кухни, болници, лаборатории,  цехове и заводи, складове, библиотеки, учебни зали, банки и конферентни зали.

Около 40% от общото запрашаване на въздуха и лошото му качество в помещенията е следствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации. Най-често замърсяванията във въздуховодите са три вида: запрашаване, събиране на трупове на дребни животни и развитие на плесени, съобщават специалистите.  

Заразите във вентилационните и климатичните системи и непочистването им с години водят до появата на различни видове спори във въздуха на жилищни и офисни помещения - гъбички, мухъл, бактерии, вируси, а също и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества.

Изследванията показват също, че въздухът в офиса често е много по-замърсен, отколкото навън.

Авторитетният френски седмичник „Нувел Обсерватьор” (Nouvelobs.com), цитирайки  RTL съобщи през 2002 г., че е намерен човешки скелет във вентилационната система на изложбен център за матраци, който е престоял там близо 10 години.

Инженерът  по поддръжката на въздуховодите съобщил, че за последен път контрол на въздуховодите е правен през 1997 г.

Един от всеки двама работещи в офиси в Хонг Конг страдат от ринит, астма или имат друг  дихателен проблем, сочи китайско университетско проучване през 2002 г., цитирано от „South China Morning Post” .

То обхванало 60 офиса и 1477 служители. Повече от 60% от анкетираните посочили, че когато са вътре в сградата чувстват замайване, получават сърбежи в носа, зачервяване на очите.  

Над 49.5% от запитаните се оплакали още от смущения по време на сън, емоционален стрес и намалена работоспособност. Един от трима  посочил, че симптомите се утежняват при продължително стоене в офиса, а половината отбелязали, че състоянието им се подобрява през уикенда и неработните дни.

Въздухът в тези помещения също бил изследван. Констатирано било, че най-високите нива на въглероден двуокис в офиса надхвърляли с 32% пределно допустимите стойности. В около 80% от случаите било установено, че нивата на въглероден двуокис вътре са силно завишени.

Запрашаването на въздуха в помещенията е резултат  на замърсени, лошо поддържани и неправилно работещи вентилационни и климатични инсталации, което води до образуване на колонии от микроорганизми, различни видове плесени, които се пренасят чрез обработения в инсталацията въздух в сградите.

Редовното почистване на вентилационните и климатичните системи са пари, дадени за здраве. Чистият въздух е ключът към здравословния живот на хората, които прекарват от 70 до 90% от времето си в затворени помещения. Човек всекидневно се нуждае от 1 кг храна, 2 литра вода и от цели 25 хиляди литра въздух, обобщават специалистите.

В продължение на много години хигиената на вентилационните системи е пренебрегвана и в западноевропейските, и в скандинавските страни,  и в САЩ. В последните 20 години  мениджърите там осъзнават, че прахът и замърсяването на въздуха в затворените помещения са сериозен проблем за здравето на работещите  и посещаващите ги клиенти.

За решаването му  в тези страни са създадени  директиви, описани са стандарти, публикуват се добри практики. В последните няколко години  хигиенните правила за вентилационните инсталации са  уредени  в Канада и Китай.

В България официално е в сила новият Европейски стандарт EN 13 779:2007, който засяга изискванията за характеристиките на системите за вентилация и климатизиране на въздуха в помещенията. Действието му обаче има само пожелателен, а не задължителен характер.

Въздуховодите на болници и лаборатории е необходимо да се почистват от плесени и запрашаване на всеки 6 месеца, а заведения и ресторанти трябва да отстраняват мазните отлагания от филтри, кухненски абсорбатори и канали също поне на 6 месеца или в най-лошия случай веднъж годишно, според евростандартите.  

Крайният срок това да направят бизнес сгради, хотели, жилищни кооперации е максимум 3-4 години, но е добре редовно да се почиства цялата вентилационна система поне веднъж годишно. 

Коментари