Публикация

Сдружение иска да се намали ДДС върху лекарствата

Сдружение иска да се намали ДДС върху лекарствата

Да се намали ДДС върху лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни – за това настояват от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

 

От организацията са изпратили

отворено писмо до отговорните институции

в което изтъкват, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, а намалените ставки и освободените от ДДС стоки и услуги са много малко.

 

Посочват, че

голяма част от лекарствата (60%) у нас са платени директно от пациента

Намаляването на ставката за ДДС на 5% би довела до намаляване на цените на тези лекарства с 13%.

 

Публикуваме писмото на сдружението без редакторска намеса.

 

 

Писмо

 

До г-жа Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
до г-жа Даниела Дариткова
председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание
до г-н Владислав Горанов
министър на финансите

 

от Сдружение за развитие на българското здравеопазване
адрес за кореспонденция гр. София, ул. „Нишава“ 121
e-mail: office@bgpatients.org

 

Относно: Намаляване на ДДС върху лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни

Намаляването на ДДС върху лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни е изключително важно

за българските пациенти. Независимо от факта, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, намалените ставки и освободените от ДДС стоки и услуги са много малко. ДДС е данък, който се плаща от крайния потребител – в случая с лекарствата това са пациентите или НЗОК, ако те са реимбурсирани. Внесено бе предложение от една политическа партия намаляването на ставката за ДДС да бъде само за лекарствата от ПЛС, реимбурсирани от НЗОК. В предложението са включени и медицинските изделия и диетичните храни, като се предлага ставката да е 9%. Това противоречи на европейската практика и би било трудно за администриране, тъй като позитивният лекарствен списък се променя на всеки две седмици.

 

При намаляване на ставката на 5% това би освободило ресурс от 134 млн. от бюджета на НЗОК за лекарства, който за 2019 г. е в размер на 1,126 млрд. лв., тъй като в момента НЗОК плаща лекарствата с включено ДДС. Това би дало възможност да се реимбурсират повече лекарства или сумите да се пренасочат за други нужди в здравеопазването. От ежедневните скандали в последните месеци става ясно, че нуждите от тези пари са огромни.

 

Видно от публикацията на сайта на ЕК, намалени ставки за лекарства не се прилагат само в България, Германия и Дания, а в четири от страните членки – Ирландия, Великобритания, Малта и Швеция ставката е нула.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Голяма част от лекарствата в България са платени директно от пациента

- 60%, и това на фона на факта, че България е на последно място в Европейския съюз по БВП на глава от населението. Намаляването на ставката за ДДС на 5 процента би довела до намаляване на цените на тези лекарства с 13%. 

Същата сума ще спестяват и болниците за лекарствата, които закупуват за собствена сметка.

 

Не на последно място

трябва да се обърне внимание и на изделията за хора с увреждания

- това включва помощни средства (колички, верикализатори, ортези) и медицински изделия (имплантируеми изделия). В България освободени от ДДС са само тези изделия, които са част от услуга - т.е. ако протезата е изработена в самостоятелна медико-техническа лаборатория, но не и ако е внесена директно от чужбина и закупена от специализиран магазин. Не са освободени от ДДС и медицинските изделия, които се налага българският пациент да заплаща при различни операции, а там сумите са от 2 до 20 хиляди лева. Това са основно такива необходими в неврохирургията и ортопедията.

Диетичните храни в България

– например храните без глутен, са 2-3 пъти по-скъпи от нормалните храни. В другите страни в Европа това не е така. Намаляването или освобождаването от ДДС също би ги направило по-достъпни за тези пациенти.

 

Намаляването на заплащането от страна на пациента на здравни услуги и намаляването на ДДС върху лекарствата е и препоръка на СЗО.

 

Преди няколко дни многодетна майка от ромски произход бе осъдена на причиняване на смърт на детето си, тъй като не е закупила предписаните от лекаря лекарства. Законодателството ни следва да се променя в посока на това тези случаи сред най-бедното население да намаляват.

 

Болните хора са най-уязвимата група от населението и не би следвало да бъдат облагани с допълнително данъци върху разходите, които правят, за да спасят живота си. Припомняме само, че България е държава, в която от ДДС са освободени приходите от хазарт.

 

Вярваме, че горепосочените факти ще бъдат взети под внимание при предстоящото гласуване на промените в Закона за ДДС.

 

Боряна Ботева
председател

 

Прикачени файлове

doc

Коментари