Публикация

В „Уни Хоспитал“ се поставят коленни стави

В „Уни Хоспитал“ се поставят коленни стави

Първата коленна става, която се поема изцяло от НЗОК,  бе поставена в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Интервенцията бе извършена от началника на отделението по ортопедия и травматология д-р Димитър Кочев заедно с републиканския консултант за Южна България проф. д-р Владимир Ставрев, дм и д-р Видко Желев.

Пациентката се чувства добре и вече се раздвижва, уточни д-р Кочев, подчертавайки, че цената на протезата се плаща от НЗОК.

Причините за коленното протезиране най-често са свързани с остеоартрит на ставата – износване на ставния хрущял, което води до болезненост, деформация, ограничаване на движенията. Причините за износване на ставата могат да бъдат свързани и със специфични артрити, разказа д-р Кочев. Коленната протеза се състои от няколко компонента – метални и полиетиленови  - имащи за цел да заместят увредените краища на участващите в колянната става кости и да позволят свободни движения.

Вече са планирани и други пациенти, на които ще поставим безплатни коленни стави, както и безплатни тазобедрени, сподели още д-р Кочев.

Коментари