Публикация

РЛК-Стара Загора: Време е за остойностяване на лекарския труд

РЛК-Стара Загора: Време е за остойностяване на лекарския труд

Районната лекарска колегия в Стара Загора изрази днес подкрепа към становището на БЛС относно предложения от министър Кирил Ананиев нов здравен модел.

 

В писмо до съсловната организация от районната колегия изтъкват, че оценяват

бързата реакция на председателя и Управителния съвет на Лекарския съюз

и изразяват категорично съгласие с направените възражения и предложения.


„УС на РК на БЛС – Стара Загора смята също, че сега е моментът да се настоява за въвеждане на Методиката за остойностяване на лекарския труд“, се посочва още в становището.


През миналата седмица министър Кирил Ананиев представи концепция за нов здравен модел. Tой предвижда частни застрахователни фондове да се конкурират с НЗОК за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска. Тя остава 8%.

Предвижда се всеки човек да може да избира къде да отиват тези 8%

- в касата или в частен фонд. Ако даден пациент не е направил избор, то той или ще остава в НЗОК, или ще бъде разпределен в някой от здравните фондове. Условието, за да бъде лицензиран даден фонд, е той да набере минимум 500 хил. осигурени пациенти.


От БЛС веднага коментираха, че предлаганата концепция на нов модел на здравеопазване няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната.


Според съсловната организация

демонополизация на НЗОК

чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата.


Позицията на БЛС се подкрепя и от Столичната лекарска колегия, РЛК-Хасково и РЛК-Кюстендил.


Становищата на регионалните колегии за новия здравноосигурителен модел вижте в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Хасково писмо 18-7-19 нов модел.doc
St_Zagora.PDF
Кюстендил CCE19072019.pdf

Коментари