Публикация

Нов донор даде шанс за живот на петима

Нов донор даде шанс за живот на петима

33-годишен мъж даде втори шанс за живот на петима, нуждаещи се от трансплантация, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Мъжът, приет в УМБАЛСМ „Пирогов“, изпадал в мозъчна смърт

Въпреки тежката загуба, близките на пациента вземат благородното решение да дарят неговите органи.

В Университетска болница „Лозенец“ е извършена чернодробната трансплантация

като рецепиент е 50-годишен българин. В същото лечебно заведение са направени и двете бъбречни трансплантации, като органите са присадени на 40-годишна жена и 58-годишен мъж.

Белият дроб и сърцето са предоставени на Германия по линия на Евротрансплант

Експлантацията на органите е извършена в УБ „Лозенец“ от медицински екипи от Лайпциг и Мюнхен. И двете трансплантации са успешни, като сърцето е присадено на 59-годишен мъж, а белият дроб - на 25-годишен пациент.


Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение, което са взели в този тежък за тях момент.


Изразяваме своята благодарност за проявения професионализъм и за оказаното съдействие към екипите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, УБ „Лозенец“, бронхоскопистите от ВМА, Многопрофилна болница за активно лечение на белодробни болести „Света София“ ЕАД, както и към „Национална полиция“ – МВР, допълват от агенцията.

Коментари