Публикация

Епидемията от морбили продължава, глоби за лекари и родители

Епидемията от морбили продължава, глоби за лекари и родители

Епидемията от морбили (дребна шарка) в страната продължава, макар и с намалена интензивност. Седмично се регистрират по 10-15 нови случая.


Tова съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНТ.


Епидемията, която започна в средата на февруари, достигна доста високи стойности в някои райони на страната. Най-засегнати бяха Благоевград, София-област, София-град и Кюстендил.

В момента Пазарджик и Монтана се наблюдават внимателно

тъй като там все още има активно предаване на вируса.

Опитваме се да ограничим разпространението с издирване на неимунизираните. Такива в рамките на тази година намерихме над 20 000. Бяха имунизирани и това създава една бариера, която ограничава разпространението, обясни доц. Кунчев.

Той посочи, че са съставени

над 100 акта само в София и София-област на общопрактикуващи лекари, а също и на родители

заради неимунизирани деца. Санкционирани са и медицински лица, които работят в детски градини и ясли, допуснали прием на деца без ваксини.


Главният държавен здравен инспектор уточни, че санкциите не са високи (между 100 и 300 лв., при последващ случай – 500 лв.), но при установени нарушения се взимат мерки и резултатите вече са видими.

90% от случаите са в ромската общност. Очевидно, че тази група все още ни е най-рискова и там имунизационният обхват е най-нисък. Една от причините е изключително голямата мобилност на това население. В някои села ние не намираме половината от децата. Те не са в България. Те не са на този адрес, изтъкна доц. Кунчев.

За пореден път той подчерта, че

когато имунизационният календар се изпълнява, заболявания и епидемии няма

Главният държавен здравен инспектор коментира и подготвяните промени в Имунизационния календар на страната.

 

Промени в Имунизационен календар


„Това е изключтелно важен документ за всяка държава. Опитваме се той да е почти идентичен със средноевропейския“, изтъкна специалистът.


Той съобщи, че се предвижда

от четири на три да бъдат намалени приемите на задължителната ваксина срещу туберкулоза

Пак ще сме страната в Европа с най-много приеми. На практика от 31 страни в европейското пространство 10 изобщо не правят противотуберкулозна ваксина. Други 10 правят ограничена ваксинация само на рискови групи, а в други 10 приемът е само един. СЗО ни препоръча да намалим приемите, поясни доц. Кунчев.

МЗ предлага да се намалят от три на два приемите на ваксината срещу пневмококи

„Това го направиха повечето европейски страни, защото изследванията показаха, че при двукратен прием получаваният имунитет е почти идентичен на този с три, така че няма смисъл да се прави още едно допълнително убождане“, подчерта главният държавен здравен инспектор.


Той допълни, че се предвижда да бъде добавен и

още един прием на ваксината срещу коклюш - за 12-годишните деца

„Оказа се, че коклюшът се измества към по-високите възрасти. Все по-често се среща при младежи и се налага да подкрепим имунитета с тази допълнителна доза“, уточни доц. Кунчев.

Коментари