Публикация

Омбудсманът: Всяка медицинска специалност да се представлява от отделна съсловна организация

Омбудсманът: Всяка медицинска специалност да се представлява от отделна съсловна организация

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе следващата седмица в Народното събрание законопроекта за съсловните организации на медицинските специалисти.

Промените в Закона за съсловните организации на медицинските специалисти, които предлагаме, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии в здравеопазването. Задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии и изисквания и критерии за представителност на тези съсловни организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции

Така накратко омбудсманът Мая Манолова обобщи пред журналисти основните идеи за промяна, залегнали в законопроекта за съсловните организации на медицинските специалисти.


Според настоящия Закон за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и помощник-фармацевтите,

собствени съсловни организации имат зъботехниците и помощник-фармацевтите

а всички останали са представлявани от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

 

Мая Манолова подчерта, че едно от основните искания на протестите на медицинските специалисти от месец март т.г. е именно създаването на такъв закон, който да отговаря на най-важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии.


„Беше поет ангажимент от министъра на здравеопазването, че ще предложи такъв проект до 20 април т.г. за обществено обсъждане и след това ще го внесе в парламента. За съжаление, както и с останалите искания на протестиращите, няма никакво действие от съответните институции, от страна на властта.

 

Министър Ананиев не изпълни този ангажимент да предложи закон, затова се налага аз и моят екип да изготвим такъв проект и да свършим неговата работа“, категорична беше Мая Манолова.


Тя каза, че

предложенията са разисквани със съществуващата съсловна организация на всички медицински специалисти – БАПЗГ

Сега ще чуем мнението и на отделните медицински професии. Може би ще поработим още малко върху този проект, ще го консултираме и с други представители на институции, с експерти и предполагам, че през следващата седмица, след като постигнем консенсус по повечето от текстовете, ще го внеса в парламента, заключи омбудсманът.

„Промяната в закона за съсловните организации е наложителна, защото ние като представители на различни професии считаме, че сме хората, които най-добре знаят при какви условния, изисквания и стандарти трябва да се работи. Всяка една регулирана професия трябва да има своя съсловна организация“, каза Мая Илиева – организатор на протестите на медицинските сестри и специалистите в цялата страна.


Тя изрази надежда, че управляващите ще приемат сериозно гласуването на промените в закона, за да могат медицинските специалисти да отстояват своите права, да бъдат равнопоставени и да участват при договаряне на рамковия договор.


Представителят на сдружението на фелдшерите Александър Александров допълни, че

промяна в закона е наложителна да се случи

тъй като този проблем „брадясва“ в годините и създава двойни стандарти при професиите.

Нас не ни урежда сегашното състояние, в което БАПЗГ ни представлява. Ние не припознаваме тази организация като наша. Този законопроект ще даде възможност всяка една професия да бъде представлявана от експертите и съсловието си, за да бъде обучавана правилно и надграждана в интерес и на пациентите, акцентира Александър Александров.

„Визирайки необходимостта от професионална самостоятелна съсловна организация ние имаме фрапираща нужда от това

съсловието да участва в регламентиране на стандартите

които в момента се работят по съответните медицински специалности“, добави и представителката на акушерките Павлинка Герина.


Съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите Бойка Анастасова също застана зад проектозакона и посочи, че тяхната организация съществува от 1991 г., от 1995 г. е призната в цял свят като съсловна организация, а парадоксът е, че само у нас те не съществуват самостоятелно.


Всички представители на организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите консенсусно се обединиха около тезата, че е задължително да има Закон за съсловните организации на медицинските специалисти и че той ще даде основата, върху която да стъпят, за да запазят съсловието, защото 80% от работещите медицинските специалисти са на възраст над 55 г.

Ние сме в Червената книга и затова молим всички хора да ни подкрепят и да осъзнаят важността на това, което правим в момента

- каза медицинската сестра Веселина Ганчева.


Накрая Мая Илиева благодари на омбудсмана, че е приела каузата на медицинските специалисти като своя и обяви, че

на 11 септември 2019 г. ще излязат на национален протест пред парламента

и ще останат там, докато не бъде приет исканият от тях закон.

Коментари