Публикация

Болниците: Държавата да плаща здравни вноски в пълен размер за осигуряваните от нея граждани

Болниците: Държавата да плаща здравни вноски в пълен размер за осигуряваните от нея граждани

Да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да заплаща здравната си осигуровка в определения размер - 8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер, както всички останали граждани.


С такова предложение излизат от всички болнични организации у нас.


От Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Асоциацията на университетските болници изтъкват, че

по предварителни разчети така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева

Това според тях ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности.

 

На 17 септември се е проведела поредна обща среща на организациите.

 

"Повече от два месеца всички регистрирани у нас сдружения на болници работят по съвместни предложения и начини, които ние като експерти предлагаме за решаване по реалните проблеми в здравеопазването.


На 18 септември предложенията бяха официално входирани в Министерството на здравеопазването по повод на текущото Обществено обсъждане на предложените от здравния министър промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Със законопроекта отново се прави опит да се направят и концептуални промени, относими към други нормативни актове, в т.ч. темата за необходимостта от доплащания. Тази тема беше повод организациите да разгледат няколко модела за остойностяване на системата от клинични пътеки, приложени в други държави, и да предоставят на МЗ идеен вариант за действителни стойности на здравните услуги", изтъкват от болничните организации.

Всички предложения и обосновки на специалистите

ще бъдат официално представени и на министър-председателя предвид обсъждането на бюджета на НЗОК за 2020 г.


Болничните асоциации настояват за спешно решение и

незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност

за минали години.

 

Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Декларация в подкрепа на СОББ.pdf
Press_zasedanie_sdrujenia_17092019..pdf
прес НСЧБ - ББА.pdf

Коментари