Публикация

Уволниха шефа на МБАЛ Пазарджик - уредил си инвалидна пенсия от 715 лв.

Уволниха шефа на МБАЛ Пазарджик - уредил си инвалидна пенсия от 715 лв.

Директорът на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев (на снимката вдясно) е уволнен по разпореждане лично на премиера Бойко Борисов. До крайната мярка се стигна след разследване на Нова телевизия, което разкри поредица от фалшиви ТЕЛК решения, с които се облагодетелстват както шефовете на комисиите, така и самият директор на болницата.

 

Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата, съобщават от пресцентъра на МЗ. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист. Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ-Пазарджик. По разпореждане на министъра на здравеопазването Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ от днес започна пълна проверка на лечебното заведение в гр. Пазарджик.

Разследване разкри как лекари се облагодетелстват сами

Разследването на журналиста Васил Иванов от Нова телевизия разкрива как в Пазарджик са се издавали фалшиви ТЕЛК решения. Шефът на болницата д-р Васил Вълчев е получавал за това сигнали от години, но не е предприел нищо. Двете комисии, които издават решенията са към областната болница и са подчинени на д-р Вълчев.

 

Нещо повече - председателите и на двете комисии също се оказаха с увреждания, като решенията са издадени от собствените им ТЕЛК комисии. Председателят на едната от тях – д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Така, освен заплатата си в болницата, тя получава отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност. Наред с това, ТЕЛК решението й е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас, включително и тези с ампутирани крайници.

 

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха – 57%. За да чува, трябва да ползва слухов апарат и според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест според стандартите не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух.

Лекарка в болницата подала сигнал за нарушенията 

Сигналът за нарушенията е дошъл от д-р Димитрия Чалъкова, която първо чула слухове, а после успяла да вземе ТЕЛК решенията и да ги преснима. През 2016 година самият д-р Вълчев се явява на ТЕЛК комисия пред своите подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

 

Източник: Нова телевизия

Коментари