Публикация

Чернодробна трансплантация във ВМА

Чернодробна трансплантация във ВМА

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена от Варна.

6-часовата интервенция

беше извършена на 11 декември 2019 г. от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов. Рано сутринта експлантационният екип, начело с доц. Ивелин Такоров, излетя с военния самолет „Спартан” до морската ни столица, където се намираше донорът.
За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на усилията на специалистите и приемствеността, Академията създава силна школа в областта на трансплантологията, която дава шанс за втори живот на много тежкоболни пациенти.

Поредната чернодробна трансплантация беше извършена именно от учениците на проф. Никола Владов

които в операционната зала разчитаха и на моралната подкрепа на началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който има богат опит в трансплантациите на черен дроб.

В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доц. Васил Михайлов.

 

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.


Благодарност за пореден път към екипите на Военновъздушните сили и на колегите от УМБАЛ „Света Марина“ - Варна за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите.

ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации

Освен технологично обновени, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес вече участват две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.

Коментари